Stripe, un gigant fintech evaluat la 50 mld. dolari, deschide un centru de IT în România și caută specialiști

Serviciul de plăţi online Stripe, prezent în România din 2020 și ajuns recent la o evaluare de 50 de miliarde de dolari, după o rundă de finanțare de 6,5 miliarde de dolari, deschide un centru de dezvoltare software la București.
Lidia Neagu - D, 30 iul. 2023, 22:45
Stripe, un gigant fintech evaluat la 50 mld. dolari, deschide un centru de IT în România și caută specialiști

Stripe este o companie de plăți digitale fondată în 2010 de frații Patrick și John Collison, la vârsta de 23 și, respectiv 21 de ani. Originari din Limerick, Republica Irlanda, aceștia trăiesc la San Francisco. Amândoi au urmat studii la universități americane de prestigiu: John la Harvard, iar Patrick la MIT.

Platforma Stripe, cu activități în peste 100 de țări, permite companiilor să accepte plăți online prin intermediul cardurilor de credit, transferurilor bancare și alte metode de plată digitale.

Din mai 2020, compania și-a lansat serviciile și în România. Platforma de software oferă acces la rețeaua globală de plăți și trezorerie Stripe. Pe lângă acceptarea plăților, companiile pot utiliza Stripe pentru a gestiona contabilitatea, facturarea, plata către terți și optimizarea plăților mobile – toate dintr-un tablou de bord centralizat. Utilizatorii au acces și la portofele mobile, cum ar fi Google Pay și Apple Pay.

Potrivit informațiilor obținute de Economica.net, compania a deschis oficial o filială pe piața locală sub denumirea de Stripe România SRL, cu un capital social de 10 milioane de lei. Fondatorul companiei este Stripe Payments Europe, cu sediul la Dublin.

Stripe a început procesul de recrutare pentru centrul de dezvoltare software și caută ingineri Full Stack, ingineri software, manageri, precum și un Technical Recruiter. Toate pozițiile deschise sunt pentru muncă remote.

Printre clienţii serviciului se găsesc nume precum Amazon, Google, Facebook, Booking, Uber, Salesforce şi Shopify. Deşi nu publică datele privind veniturile, Stripe spune că procesează anual tranzacţii de sute de miliarde de dolari pentru câteva milioane de companii. Piața țintă a Stripe include atât mici startup-uri, cât și gigantii din Fortune 500.

Stripe a devenit una dintre cele mai valoroase startup-uri din lume, atrăgând investiții semnificative de la diverse surse.

În aprilie 2020, compania a strâns 600 de milioane de dolari de la investitori precum Sequoia, GV, Andreessen Horowitz și General Catalyst, la o evaluare de 36 de miliarde de dolari. Un an mai târziu a mai încheiat o nouă rundă de investiții, de 600 de milioane de dolari, la o evaluare a companiei de 95 de miliarde de dolari. Printre investitori se numără: Allianz X, Axa, Baillie Gifford, Fidelity Management & Research Company, Sequoia Capital și Agenția Națională de Management al Trezoreriei a Irlandei (NTMA).

Ultima rundă a avut loc în martie 2023, când a strâns 6,5 miliarde de dolari, la o evaluare de 50 de miliarde, cu noi investitori precum GIC, Goldman Sachs Asset and Wealth Management și Temasek. J.P. Morgan a fost consultant financiar.

Potrivit estimărilor publicației Forbes, frații Collison, care încă se află la conducerea companiei, au acum o avere de 5,5 miliarde de dolari fiecare, în scădere față de 9,5 miliarde de dolari, valoarea maximă a Stripe în 2021. Forbes estimează că fiecare frate deține o participație de 11% în companie, ceea ce nu s-a schimbat odată cu noua finanțare.

La începutul acestui an, Stripe a anunțat că și-a fixat un termen de 12 luni pentru a lua o decizie cu privire la o eventuală listare la bursă.

Te-ar mai putea interesa și
România nu este afectată de deșertificare, ci de fenomenul de aridizare accentuată – consilier de stat Mihaela Frăsineanu
România nu este afectată de deșertificare, ci de fenomenul de aridizare accentuată – consilier de stat Mihaela ...
România nu este afectată de deşertificare, ci fenomenul care se manifestă din ce în ce mai pregnant este aridizarea accentuată, însă vom putea vorbi peste nişte ani de deşertificare, dacă......
UE va elimina tarifele de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026
UE va elimina tarifele de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026
Uniunea Europeană a convenit eliminarea tarifelor de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026, a anunţat ...
Primăria Galați a atribuit un contract de 138 de milioane de lei pentru modernizarea Bulevardului Siderurgiștilor și a Străzii Ștefan cel Mare
Primăria Galați a atribuit un contract de 138 de milioane de lei pentru modernizarea Bulevardului Siderurgiștilor și ...
Primarul Municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat, astăzi, alături de directorul general al Agenției pentru Dezvoltare ...
CPI reclamă Ungaria la Adunarea Statelor Membre pentru că nu l-a arestat pe Netanyahu
CPI reclamă Ungaria la Adunarea Statelor Membre pentru că nu l-a arestat pe Netanyahu
Curtea Penală Internaţională (CPI) a afirmat vineri că Ungaria nu şi-a îndeplinit obligaţia conform Statutului de ...