Stroe: Credem că în decembrie şi Germania va fi în măsură să fie favorabilă aderării la Schengen

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a afirmat, joi, la Bruxelles, că în cadrul Consiliului JAI s-a decis reluarea subiectului aderării României şi Bulgariei la Schengen până la sfârşitul anului, adăugând că el consideră că până la acea dată şi Germania va avea o poziţie favorabilă în acest sens.
Economica.net - vin, 08 mart. 2013, 07:29
Stroe: Credem că în decembrie şi Germania va fi în măsură să fie favorabilă aderării la Schengen

„S-a decis să se reia subiectul Schengen până la sfârşitul anului 2013 în vederea stabilirea căilor de urmat pe baza abordării în două etape. Această soluţie practic reconfirmă continuarea procedurilor privind aderarea României la Schengen, aceasta a fost soluţia de compromis pe care a acceptat-o toată lumea şi ca urmare, cum se spune, mergem înainte”, a afirmat Stroe.

El a arătat că numai Germania, Finlanda şi Olanda au exprimat în Consiliu poziţii împotriva aderării, invocând condiţionarea de MCV, însă celelalte state dintre cele 15-16 care au avut luări de cuvânt, şi îndeosebi Slovacia, au exprimat poziţii favorabile României şi Bulgariei.

„Aş mai adăuga cu o nuanţă care deşi e favorabilă României, totuşi a fost evocat MCV-ul de către Finlanda şi de către Olanda, dar cu acceptul total, pozitiv, pentru ca până la sfârşitul anului să stabilim modalitatea de a urma intrarea în Schengen, adică în cele două etape, în prima etapă maritim şi aerian şi a doua etapă terestru (…) Nu aş vrea să comentez prea mult poziţia Olandei, ea poate fi la acest moment o reminiscenţă a vechilor lor decizii pe vechea guvernare. Probabil că se mişcă mai greu lucrurile acolo, dar se mişcă”, a spus Stroe.

El a arătat că „noi tragem speranţa să fie şi undeva în septembrie-octombrie” rediscutat subiectul în Consiliul JAI, însă s-a stabilit de comun acord să fie totuşi ca termen decembrie, având în vedere şi alegerile din Germania.

„Credem că şi Germania va fi în măsură la acea dată să ia o decizie corespunzătoare, favorabilă”, a afirmat ministrul de Interne.

Stroe a arătat că a stabilit cu omologul bulgar declanşarea în perioada următoare a unei „ofensive” în discutarea temei cu fiecare ţară membră, inclusiv cele cu poziţii favorabile, dar în primul rând cu Germania, Olanda şi Finlanda.

De asemenea, se vor invita specialişti germani, dar şi din alte ţări, pentru a reconfirma la faţa locului că ambele ţări îndeplinesc criteriile tehnice. „Vom relua discuţii şi vom invita în ţară pe diverse zone cu specialişti de la nemţi în primul rând, dar şi din alte părţi, pentru a confirma starea de fapt”, a spus Stroe.

El a menţionat că în alocuţiunea sa a cerut reprezentantului Germaniei să indice cazurile de corupţie în acordarea de vize la care a făcut referire zilele trecute, însă acesta nu a dat un răspuns.

„Eu nu aş vrea să mai fac alte referiri la poziţiile Germaniei până în acest moment. Vreau să construim ceva pe această idee, să netezim drumul către decizia care va fi luată”, a spus Stroe, care a mai adăugat că va clarifica cu Hans Peter-Friedrich, omologul german, inclusiv problema aşa-zisului “turism pentru beneficii sociale”.

Miniştrii de Interne şi Justiţie din statele membre UE reuniţi, joi, în Consiliul JAI, au convenit amânarea aderării României şi Bulgariei până la o dată ulterioară nedefinită. Miniştrii din Consiliul JAI au decis ca rediscutarea temei să aibă loc într-o reuniune în luna decembrie a acestui an.

Ministrul olandez pentru securitate şi justiţie, Fred Teeven, a declarat joi, la intrarea în Consiliul JAI aflat în desfăşurare în prezent, că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la zona Schengen trebuie luată după raportul MCV pe care Comisia Europeană trebuie să îl prezinte în decembrie

„Astăzi nu va fi nicio decizie, este doar o informare. Vom avea o nouă reuniune în decembrie. Cunoaşteţi poziţia noastră că două rapoarte MCV trebuie să fie pozitive. Acesta este punctul de vedere al Guvernului Olandei (…) Până în decembrie, nu se va întâmpla nimic”, a afirmat Teeven.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...