Structura alianţei Renault-Nissan va fi modificată, planurile de compromis nu sunt luate în considerare – Reuters

Economica.net
13 11. 2015
nissan_renault_79682000_49350900_15708400_87149300

Săptămâna trecută, o serie dintre directorii Nissan s-au declarat preocupaţi de creşterea influenţei Guvernului francez la Renault. Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care în aprilie şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, a reuşit să-şi dubleze drepturile de vot la grupul auto.

Sursele au declarat că Executivul de la Paris şi-a modificat atitudinea, oferind o limitare a drepturilor sale de vot, cu câteva ore înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului de Administraţie de la Renault, din 6 noiembrie. Totuşi, Hiroto Saikawa, secundul lui Ghosn la Nissan, a criticat la reuniune poziţia Franţei, susţin sursele. Acesta ar fi declarat că dublarea drepturilor de vot a scos în evidenţă dezechilibrele existente în parteneriatul dintre Renault şi Nissan.

Guvernul de la Paris nu este departe de a reuşi să-şi reducă de la 19% la 15% participaţia deţinută la producătorul auto Renault, a afirmat marţi ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron. ‘Vom reveni la participaţia de 15%’ imediat ce acest obiectiv poate fi realizat protejând interesele plătitorilor de taxe. Nu vom pierde bani în urma acestei tranzacţii. Nu suntem departe de a reuşi asta’, a explicat Macron.

Oficialul a adăugat că este mai degrabă în favoarea menţinerii alianţei dintre Renault şi Nissan, aşa cum a fost stabilită în 2002, decât în favoarea unei fuziuni între cei doi producători auto, iar statul francez îl sprijină pe directorul general al alianţei, Carlos Ghosn.

Şi premierul francez Manuel Valls a dat asigurări duminică că Executivul de la Paris vrea ca alianţa dintre Renault şi Nissan să continue şi se va opune unei fuziuni între cele două companii auto.

Alte surse susţin că directorul general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a ignorat solicitările autorităţilor de la Paris şi în schimb ar putea reactiva propriile sale planuri privind consolidarea. Aceste planuri includ o fuziune completă, dar cu o influenţă mai redusă a Guvernului de la Paris, listarea la bursele de la Tokyo şi Paris şi stabilirea unui alt sediu central.

Nissan a propus modificarea termenilor alianţei cu Renault prin majorarea participaţiei pe care grupul nipon o deţine la partenerul francez, în ideea de a echilibra relaţia dintre cei doi parteneri în conformitate cu noile realităţi economice, apreciază sursele. Anul trecut, Nissan a vândut un număr de două ori mai mare de autovehicule decât Renault şi a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.