Structura ofertei pentru listarea Nuclearelectrica va fi apropiată ofertei secundare de la Transgaz

Oferta prin care Nuclearelectrica vrea să emită şi să vândă pe bursă 10% din acţiuni va avea o structură apropiată celei prin care statul a cedat în luna aprilie 15% din titlurile Transgaz, preţurile de vânzare urmând să fie stabilite tot în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali.
Economica.net - mar, 11 iun. 2013, 17:22
Structura ofertei pentru listarea Nuclearelectrica va fi apropiată ofertei secundare de la Transgaz

Acţiunile ar urma să fie împărţite în trei tranşe, din care una pentru investitorii instituţionali şi salariaţii Nuclearelectrica, iar alte două destinate investitorilor de retail, în funcţie de volumul subscrierilor.

Oferta va avea două preţuri, unul minim şi unul maxim, iar investitorii instituţionali vor fi singurii care pot plasa ordine de subscriere în acest interval, în timp ce ceilalţi investitori şi salariaţii vor fi obligaţi să subscrie doar la preţul maxim, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.

La fel ca la oferta secundară de la Transgaz, micii investitori, dar şi salariaţii vor putea cumpăra cu discount. În cazul salariaţilor va fi un discount fix, în timp ce pentru micii investitori de retail discountul variază în funcţie de ziua în care plasează ordinele de subscriere. În primele trei zile va fi, cel mai probabil, un discount mai mare, iar din a patra o reducere mai puţin atractivă, aşa cum s-a procedat la oferta secundară de la Transgaz.

În proiectul de hotărâre de guvern nu sunt înscrise şi cifrele pentru fiecare tranşă, respectiv numărul de acţiuni scoase la vânzare, preţurile şi discounturile aplicabile.

Oferta pentru listarea Nuclearelectrica ar urma să fie lansată în luna iunie potrivit şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu.

Înainte de listarea la Bursă, Nuclearelectrica va emite acţiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vândute la bursă, iar 1,077% vor putea fi cumpărate de Fondul Proprietatea, în baza dreptului de preferinţă.

Fondul Proprietatea deţine în prezent 9,72% din acţiunile Nuclearelectrica, însă cel mai probabil nu va cumpăra acţiunile care îi revin la majorarea capitalului, având în vedere unele declaraţii din luna aprilie ale managerului FP, Greg Konieczny. În AGA de bilanţ din luna aprilie, Konieczny le-a spus acţionarilor că Fondul Proprietatea ar participa la ofertele pe care le va derula statul doar dacă va primi un discount foarte mare.

Dacă acţiunile ar fi vândute la preţul la care Fondul Proprietatea a evaluat participaţia sa la Nuclearelectrica, valoarea ofertei pentru 10% din titlurile producătorului de energie ar fi de aproape 580 milioane lei (128 milioane euro).

Listarea Nuclearelectrica este intermediată de consorţiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities.

Compania este sub autoritatea Ministerului Economiei, statul deţinând 90,28% din acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...