Concluzie oficială: Produsele făcute de aceleaşi firme pentru Europa de Est sunt mai proaste decât cele pentru Vest

29 03. 2017
grocery_1830230_960_720_84397600

Consiliului Agricultură și Pescuit, care reunește miniștri din toate statele membre ale UE s-au întâlnit la începutul acestei luni la Bruxelles pentru a discuta problema diferențelor în privința declarațiilor, a compoziției și a gustului produselor de pe piețele din centrul/eestul și din vestul UE. Iar concluzia la care au ajuns unele state membre este că aceste diferenţe sunt reale.

„Studiile au confirmat existența unor diferențe în ceea ce privește compoziția și calitatea produselor de aceeași marcă și cu ambalaj identic care sunt vândute pe piețele din centrul/estul UE și pe cele din vestul UE, precum și faptul că multe dintre produsele vândute în țările din centrul/estul UE conțin adeseori ingrediente de calitate mai scăzută decât produsele de marcă vândute pe piețele din vestul UE”, se arată într-o interpelare adresată Comisie Europene elaborată urmare a dezbaterilor din Consiliul Agricultură şi Pescuit. De altfel, Consiliul a solicitat Comisiei „să aibă în vedere acțiuni adecvate, inclusiv elaborarea unor acte legislative la nivelul UE”.

Astfel, potrivit documentului citat, unele studii au relevat faptul că până la jumătate dintre produse conțin diferențe care au efecte importante asupra calității lor, printre care se numără o proporție mai scăzută de carne, o proporție mai mare de grăsimi, mai mulți îndulcitori și conservanți artificiali și o greutate mai mică.

Acest lucru a fost constatat pentru o gamă largă de produse, de la produse alimentare și articole de toaletă până la detergenți și dezinfectanți, care sunt de calitate inferioară și, uneori, mai scumpe decât produsele identice vândute pe segmentul vestic al pieței UE.

„Este adevărat că întreprinderile își diferențiază produsele în funcție de piețe. Este însă inacceptabil să existe diferențe la nivelul calității ingredientului de bază, iar consumatorii să fie induși în eroare”, se mai menţionează în documentul citat.

Ministerul Agriculturii din România a anunţat că va face propria anchetă pe această temă, instituţiile implicate fiind Ministerul, care coordonează actovitatea grupului de lucru, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea pentru Protectia consumatorului (ANPC).

Până acum însă autorităţile implicate nu au dorit să facă publice informaţiile despre modul în care se desfăşoară această anchetă, ministrul Agriculturii Petre Daea menţionând în mai multe rânduri pentru ECONOMICA.NET că detaliile vor fi aflate după finalizarea anchetei.

Surse au declarat pentru ECONOMICA.NET că ancheta locală vizează produsele de bază- carne, peşte, lactate, legume şi fructe. Aceste produse sunt analizate la laborator pentru a se determina compoziţia lor (de exemplul adaosurl de grăsimim, nutrienţi, aditivi etc) sau dacă conţin reziduri de pesticide (în cazul legumelor şi fructelor). Din informaţiile ECONOMICA.NET neconfirmate oficial însă, produsele supuse analizei sunt prelevate doar de la furnizori prezenţi pe piaţa locală nu şi din magazine din vestul Europei pentru a fi astfel comparate.

pe acest subiect s-a s-a sesizat din oficiu şi Avocatul Poporului. Conform unui comunicat al instituţiei, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a două articole din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii şi a pornit de la articole publicate în mass-media în care se arată că asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est.

Amintim că problema produselor de caliatate diferită a fost ridicată de Cehia, Ungaria, Poloniei și Slovacia.