Studiu: 64% dintre călători au circulat fără bilet în mijloacele de transport în comun din Bucureşti

Circa 64% dintre participanţii la un studiu al Academiei Române recunosc că au circulat fără bilet în mijloacele de transport în comun din Bucureşti. Pe de altă parte, 75% nu sunt de acord cu transportul gratuit în Capitală.
Economica.net - vin, 01 feb. 2019, 19:41
Studiu: 64% dintre călători au circulat fără bilet în mijloacele de transport în comun din Bucureşti

Studiul Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române „Atitudini și percepții privind mobilitatea urbană și transportul public în București” a fost publicat în ianuarie 2019. Acesta a fost realizat în perioada 16 mai – 23 mai 2018, pe un eşantion de 1.753 de locuitori din Bucureşti şi Ilfov.

„Studiul este unul exploratoriu, fiind realizat exclusiv în spațiul online, prin urmare, rezultatele nu pot fi generalizate la nivelul tuturor utilizatorilor de transport public din București”, precizează autorii.

Aceştia mai spun că datele comparative la nivel european indică Bucureștiul ca fiind unul dintre orașele cu cea mai frecventă utilizare a transportului public, cât și cu cel mai mic număr de persoane satisfăcute de calitatea transportului public.

Astfel, doar 9% dintre participanţii la studiu se declară mulţumiţi de calitatea transportului public, în timp ce şi mai puţini, respectiv 4%, spun că sunt mulţumiţi de calitatea aerului.

Conform studiului, metroul este utilizat des de 51% din locuitori, în timp ce transportul public de suprafață este utilizat de 43% din locuitori, iar mașina personală este preferată de 24% dintre locuitori. Taxiurile sunt utilizate des de 12% dintre locuitori, în timp ce bicicletele sunt preferate tot de 12% dintre locuitori.

Același studiu arată ca 64% dintre călători au mers cândva fără bilet. De asemenea, 93% spun că au asistat la certuri între călătorii fără bilet şi controlori.

Pe de altă parte, 70% din călători spun că sunt mulțumiți de preț și tarifare. 50% se declară mulţumiţi de încălzirea mijloacelor de transport iar 24% de transferul între mijloacele de transport. Doar 16% sunt însă mulțumiți de curățenie și 9% de aerul condiționat.

Pentru îmbunătăţirea transportului în comun, 76% dintre călători spun că ar fi de acord să plătească mai mult pentru mijloace de transport mai frecvente, 74% susțin taxarea accesului autoturismelor în centrul orașului iar 71% vor să fie taxată mai mult parcarea în centrul orașului. Surprinzător, 75% dintre respondenți nu sunt de acord cu transportul gratuit în București.

Tot ca strategie de îmbunătăţire a transportului public, 92% dintre respondenți susțin urgența introducerii benzilor speciale în centru, iar 87% și în cartiere. De asemenea, cei mai mulţi, 99%, vor să fie anunţat timpul de sosire în staţie al următorului mijloc de transport, în timp ce 60% spun că stațiile mijloacelor de transport ar trebui să fie mai dese. 83% susțin ridicarea urgentă a autoturismelor parcare pe trotuare, iar 75% susțin restricționarea accesului mașinilor pe străzile mici din zona centrală.

În topul nemulţumirilor participanţilor la studiu se află Primăria Generală a Capitalei. 73% spun că sunt foarte nemulţumiţi de aceasta, iar 23% spun că nu sunt prea mulţumiţi. De asemenea, 52% dintre locuitori se declară foarte nemulţumiţi de primăria de sector, iar 34% spun că nu prea sunt mulţumiţi.

Procentul nemulţumiţilor scade la 45% în cazul asociaţiei de proprietari. Ponderea lor creşte în cazul RATB, actuala STB, la 89%, în timp ce la Metrorex este de doar 40%.

Dacă transportul public ar fi îmbunătăţit, 66% dintre respondenți spun că ar renunța la utilizarea autoturismului personal, în timp ce 27% ar renunța doar în anumite condiții.

Te-ar mai putea interesa și
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele șase luni ale anului trecut
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele ...
Grupul de companii Teilor Holding S.A., care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară Invest Intermed GF IFN și Teilor Invest Exchange, raportează venituri......
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Administraţia americană a lui Joe Biden a anunţat vineri viitoarea eliberare a unor licenţe pentru exploatarea de petrol ...
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres anunță că a dat startul procesului de recrutare pentru fabrica pe care ...
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, consideră ministrul ...