Studiu: În primele 10 săptămâni ale anului, prețurile din lanțurile alimentare moderne au crescut în medie cu 6,8% față de anul trecut

În prima săptămână din luna martie, prețurile din magazinele moderne au crescut peste inflația declarată pentru luna februarie, de 8,53%, ajungând la 10-12% față de aceeași perioadă a anului anterior, arată un studiu al RetailZoom. Românii au reacționat la vestea răzoiului din Ucraina similar ca la început de pandemie.
Alina Stanciu - mar, 05 apr. 2022, 19:17
Studiu: În primele 10 săptămâni ale anului, prețurile din lanțurile alimentare moderne au crescut în medie cu 6,8% față de anul trecut

În primele zece săptămâni ale acestui an, (3 ianuarie – 13 martie), vânzările din retailul modern au crescut în valoare la fel ca în primul an de pandemie, consumatorii făcând  stocuri de produse, în general alimentare, pe fondul panicii generate de războiul din Ucraina, arată o analiză făcută de compania de cercetare RetailZoom. Mai exact, față de anul trecut, vânzările au crescut cu 11,4% în total, față de 8,5% în 2021 vs 2020 și 14,6% în 2020 vs 2019. Potrivit RetailZoom, în contextul războiului din Ucraina, stocări sau achiziții mari de produse au început să crească în săptămânile 7 – 8 pentru coșul de produse alimentare, înregistrând dinamici de peste 40% la produsele de bază.

Sectoarele cu contribuții mai mari la creșterea vânzărilor sunt băcănia, uleiul și margarina, băuturile răcoritoare, urmate de gustările dulci și de produsele lactate. Pentru câteva categorii de produse, similar începutului pandemiei, studiul relevă o reacție semnificativă a vânzărilor în perioada declanșării războiul din Ucraina (uleiul & margarina, produsele de bază au înregistrat creșteri de 72%, respectiv 24%).

De asemenea, în ceea ce privește ariile cu cele mai semnificative creșteri, se remarcă zonele rurale și de urban mic (localități sub 50.000 de locuitori), atât în termen de expansiune, cât și din punct de vedere al potențialului de creștere organică pe categorii neexplorate până acum în acest segment al pieței (asortiment extins și cu produse mai scumpe). Mai exact, în perioada ianuarie-februarie 2022, dacă în București, vânzările totale au crescut cu 4,8%, în urban mare și mediu creșterea a fost de 9,9%, iar în rural și ruralul mic de 12,8%. Sectorul alimentar a înregistrat cel mai semnificatuv plus, de 5,1% în ucurești, 11,4% în urbanul mare și mediu și 13,5% în rural și ruralul mic.

În ceea ce privește rezualtatele din primele 10 săptămâni, dinamica sectorului de produse pentru casă o depășește pe cea a sectorului alimentar, atât la nivel total piață, cât și pentru același univers de magazine.

 Magazinele de lanț nu au mai ținut prețurile jos

Analiștii companiei de cercetare aapreciază că majorarea prețurilor în retail a început să avanseze semnificativ și în lanțurile internaționale, univers în care promoțiile au reușit, în general, să preia din greutatea scumpirii produselor coșului de cumpărături. Cu toate acestea, reducerile de preț activate frecvent de lanțurile de magazine continuă să fie o tehnică de atenuare a șocului creșterii prețurilor, resimțite mult mai pregnant în ultimele luni în toate celelalte achiziții de produse non-FMCG (energie, combustibili, construcții).

pret mancare retail zoom

Spre exemplu, reducerile de preț de cel puțin 5% sunt captate în rapoartele RetailZoom, suplimentar promoțiilor clasice. Aceasta în contextul în care ponderea promoțiilor din total vânzări a scăzut semnificativ în ultimii ani, de la 21% în 2020 la 20% în 2021 și 17% din total vînzări produse alimentare în 2022.

Produsele pentru îngrijire personală înregistrează cele mai mici creșteri de prețuri, cu o medie sub 2% pe început de an vs aceeași perioadă a anului anterior, ca rezultat al celor mai multe produse ce s-au ieftinit semnificativ față de începutul pandemiei: dezinfectant pentru mâini – 51%, spirt – 14,5%, șervețele umede – 12%, mănuși protecție – 10,4%, măști protecție – 8,5%.

Pondere promoțiilor în 2022 în total vânzări  produse pentru îngrijire personală (în valoare) a fost de 24%, față de 26% cu un an în urmă, în timp ce în cazul produselor pentru îngrijirea casei, ponderea promoțiilor în 2022 este de 23% față de 27% cu un an în urmă.

Creșterea prețurilor pentru produsele de îngrijire a gospodăriei depășește inflația raportată pentru primele luni ale anului (8,53%) – o treime dintre categoriile de produse monitorizate au înregistrat creșteri de peste 10% față de anul anterior: lavete pentru șters praful + 42%, bureți & lavete bumbac + 23%, pungi & saci de plastic + 19%, soluții pentru desfundat țevi + 15%, prosoape de hârtie + 13%.

Informațiile se referă la indexul de date scanate de RETAILZOOM compus din peste 3.850 de magazine din comerțul modern internațional. Au fost luate în calcul canalele proximitate (convenience și supermarket): Carrefour market, Carrefour express, Cora Urban, dm , Inmedio, Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi , Xpress , Xtime, magazinele format mare – Carrefour hyper, Cora, Metro. Total FMCG acoperit se referă la 199 de categorii: produse alimentare, de îngrijire personală și a casei, tutun & țigări.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...