1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

Companii

TVA redusă la alimente: consumul a crescut puternic - studiu Nielsen

Scăderea TVA la alimente a dus, în primele săptămâni de la introducerea măsurii, la preţuri cu 11% mai mici la o gamă variată de produse. Consumul a crescut cu 17% în primele două săptămâni ale lui iunie comparativ cu perioada similară a anului trecut.

02 iul, 2015 | ECONOMICA.net

Reducerea TVA la alimente de la 24% la 19%, începând cu 1 iunie 2015, i-a încurajat pe români să cumpere mai mult. Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen România, preţurile au scăzut în medie cu 11% în categoriile monitorizate, în timp ce consumul a crescut cu 17% în primele două săptămâni din iunie faţă de perioada similară a anului 2014. Faţă de mai 2015 creşterea a fost de 12%.

"Observăm multe mişcări în piaţă, o primă săptămână care a adus creşteri foarte mari pentru unele produse compărând cu perioada precedentă şi cu cea similară a anului trecut. În retailul modern, reducerea preţului pentru categoriile din Food (alimente n. red) a dus la o creştere cu 17% a numărului produselor vândute în primele două săptămâni din iunie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", susţin specialiştii Nielsen. 

Aceştia îşi pun chiar întrebarea dacă românii se vor reorienta către produsele premium, vor consuma mai multă cafea, carne şi brânză sau este doar un efect imediat al reducerii preţurilor?

Potrivit studiului, creşterea în volume este strâns corelată de reducerea preţurilor. Astfel, la cafea, spre exemplu, o reducere de preţ în medie cu 15% a produselor a dus la o creştere a volumelor cu aproximativ 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1-14 iunie). Alte categorii foarte dinamice au fost carnea, brânza, băuturile non-alcoolice şi snacks-urile.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO