Studiu PwC: Cinci malluri din 40 realizează 40% din veniturile din piaţă

Cele mai multe centre comerciale moderne sunt situate în Bucureşti şi alte mari oraşe, care au o rată ridicată de penetrare a retailului modern şi venituri peste medie.
Andrada Ghira - mar, 29 mai 2012, 11:52
Studiu PwC: Cinci malluri din 40 realizează 40% din veniturile din piaţă

Din 40 de centre comerciale deschide în România, primele cinci generează aproximativ 38% din cifra de afaceri totală, dar au împreună doar 21% din suprafaţa totală închiriabilă, arată o analiză realizată de PricewaterhouseCoopers (PwC) România şi dezvoltatorul portughez Sonae Sierra, care a luat în calcul şi centre comereciale cu suprafeţe mai mici de 20.000 mp, dar şi cele cu suprafeţe închiriabile mai mari de 80.000 mp.

Totodată,  35% din veniturile totale sunt obţinute de următoarele 15 centre comerciale, acestea cumulând 35% din suprafaţa închiriabilă, iar celelalte 25 de proprietăţi, cu 44% din suprafaţă, generează 27% din venituri. În plus, competiţia a fost foarte scăzută, asigurând astfel succesul financiar în cazul sunor malluri.

Recesiunea şi stoparea finanţărilor care a urmat acesteia au blocat multe proiecte imobiliare, dar sunt semne că piaţa începe să se dezgheţe. Cu toate acestea, dezvoltatorii trebuie să ţină cont de faptul că succesul financiar al noilor proiecte nu trebuie privit ca fiind garantat. Există anumiţi factori de succes care trebuie luaţi în considerare precum managementul profesionist, mixul de chiriaşi şi posibilităţile de distracţie, pe lângă factorii tradiţionali precum amplasamentul şi uşurinţa accesului. Studiul nostru comun este o încercare de cuantificare a importanţei acestor factori pentru succesul unui nou centru comercial”, a declarat Bogdan Belciu, partener, servicii de consultanţă pentru management din cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC) România, unul dintre autorii raportului.  

Cele mai multe centre comerciale au fost dezvoltate în judeţele în care Produsul Intern Brut (PIB) / locuitor este mai mare. Pe primul loc se află Bucureştiul şi Ilfovul, unde sunt cele mai multe spaţii comerciale la mia de locuitori (peste 550 mp/1.000 de locuitori) şi unde PIB-ul este de aproximativ 15.000 de euro.

Deşi Aradul se alfă pe locul opt în ceea ce priveşete PIB-ul/locuitor, acesta se plasează pe locul doi în ceea ce priveşte numărul de spaţii comerciale la mia de locuitori: aproape 250 mp. Dacă este să luăm în calcul un top în funcţie de PIB, atunci Capitala este urmată de oraşul Timişoara, unde PIB-ul/locuitor este de aproape 9.000 de euro, dar unde spaţiile comerciale la mia de locuitori sunt sub nivelul de 150 de mp.

În timp ce Arad are cea mai mare suprafaţă de spaţii comerciale la mia de locuitori, după Bucureşti, sunt şi oraşe şi judeţe unde acest nivel este redus sau nu există nici un centru comercial, cum este cazul judeţelor Călăraşi, Dâmboviţa, Harghita sau Sălaj, se mai arată în studiul PwC şi Sonae Sierra.

„Suntem la început cu dezvoltarea de centre comerciale. Există potenţial de creştere şi va fi concurenţă. Dezvoltatorii vor trebui să găsească un mix de chiriaşi de pe mai multe segmente. Dacă mergi într-un mall în care nu găseşti ce vrei, atunci nu vei mai merge acolo. Va trebui ca dezvoltatorii să atragă retailerii  de pe toate segmentele. Mulţi dezvoltatori sunt cu proiectele în aşteptare şi cred că odată ce economia îşi va reveni, o parte din proiectele îngheţate vor fi dezvoltate”, a declarat Ingo Nisse, managing director Sonae Sierra.

Cele mai multe spaţii moderne de retail, în proporţie de 53% se regăsesc în zona de sud a ţări, urmată de zona de nord-est cu 14%, iar cele mai puţine spaţii se regăsesc în sud-vest cu 4% şi centru, cu 6%.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...