Studiu PwC: Record de schimbări la vârful companiilor de top la nivel global

Aproape 17,5% dintre directorii executivi (CEO) ai celor mai mari 2.500 de companii listate la nivel global au părăsit, anul trecut, poziţiile pe care le deţineau, numărul de plecări fiind la un nivel record al ultimilor 15 ani, potrivit studiului 2018 "CEO Success", publicat recent de PwC. 
Economica.net - mar, 06 aug. 2019, 13:02
Studiu PwC: Record de schimbări la vârful companiilor de top la nivel global

Peste două treimi din înlocuiri au venit ca urmare a unor planuri de succesiune, iar concedierile au reprezentat 20%.

Conform sursei citate, pentru prima dată în istoria studiului, motivele de etică au reprezentat o cauză mai frecventă a plecărilor forţate decât performanţele financiare. Totodată, raportul a remarcat că puterea şi implicarea investitorilor a fost un factor important în decizia de schimbare a directorilor executivi. Astfel, dacă în 2000, un CEO rămânea în funcţie, în medie, o perioadă de cel puţin opt ani, în ultimul deceniu mandatul s-a redus în medie la circa cinci ani.

„Majoritatea directorilor executivi cu o activitate îndelungată pleacă în urma unei succesiuni planificate şi asigură o tranziţie lină, fără probleme. Totuşi, înlocuirea unui CEO este un proces cu multe provocări şi necunoscute, indiferent din ce motive are loc. Acţionarii sunt nerăbdători şi vor rezultate imediate. De aceea, presiunea pe succesori creşte exponenţial, mai ales atunci când aceştia vin după executivi cu mandate de peste un deceniu, fondatori ai companiei sau vizionari care şi-au transformat organizaţiile”, spune Ionuţ Simion, Country Managing Partner al PwC România.

Portretul unui CEO longeviv are, potrivit studiului, următoarele caracteristici: vârsta medie 53 de ani, experienţă în companii listate, precum şi experienţă internaţională, deţine un MBA şi a fost promovat din compania pe care o conduce.

„Analizând rezultatele studiului, observăm că directorii generali longevivi sunt mai performanţi, sunt mai puţin susceptibili de a fi forţaţi să plece şi aduc beneficii mai mari acţionarilor decât cei cu mandate scurte. Totodată, directorii executivi promovaţi din interiorul companiilor au rezultate mai bune decât cei recrutaţi din afară”, a adăugat Simion.

Industriile cu cea mai mare rată de înlocuire a directorilor generali sunt: comunicaţiile (24,5%), bunurile de larg consum (22,3%) şi energia (19,7%) în timp ce serviciile de sănătate au înregistrat cea mai mică rată de înlocuire, de 11,6%.

Directorii generali din America de Nord au şanse mai mari să aibă mandate pe termen lung (30%), urmaţi de cei din Europa de Vest (19%), Japonia şi ţările BRI – Brazilia, Rusia şi India – (7%).

19% dintre toţi directorii executivi rămân în funcţie cel puţin un deceniu.

PwC este o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu mai mult de 250.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...