Studiu: Reînmatriculările de maşini second-hand au avut în 2019 cel mai bun semestru de când există date

Tranzacţiile cu maşini second-hand de pe piaţa internă (reînmatriculările) au depăşit pragul de 300.000 de unităţi în primele 6 luni ale anului 2019, înregistrând cel mai bun semestru de când se colectează date pe acest segment, potrivit unei analize realizate de Autovit.ro, care utilizează informaţii transmise de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, relatează Agerpres. 
Economica.net - mar, 30 iul. 2019, 14:46
Studiu: Reînmatriculările de maşini second-hand au avut în 2019 cel mai bun semestru de când există date

Cele mai importante vânzări de maşini second-hand de pe piaţa internă au fost realizate în luna aprilie 2019 – peste 55.000 de automobile tranzacţionate, iar acest prag de 50.000 de vânzări lunare a mai fost depăşit în alte trei luni ale primului semestru din 2019, potrivit sursei citate. Există altfel posibilitatea ca reînmatriculările să înregistreze în 2019 cel mai bun an din istorie, cu peste 550.000 de unităţi tranzacţionate, apreciază Autovit.

O altă creştere semnificativă a fost înregistrată, în primul semestru din 2019, de vânzarea de maşini noi, în urcare cu 19%, acest segment ajungând astfel la cel mai bun nivel din ultimii 11 ani, notează Autovit, fără să precizeze numărul total al maşinilor noi vândute în această perioadă. Cele mai bune luni din acest semestru în ceea ce priveşte vânzările de maşini noi au fost ianuarie şi iunie, cu 14.000 de unităţi, iar cea mai slabă lună a fost aprilie, cu mai puţin de 9.000 de maşini noi tranzacţionate. Iunie a fost a treia cea mai bună lună din ultimii 10 ani, potrivit sursei.

Cele mai vândute modele noi autohtone au fost Dacia Logan şi Dacia Duster, iar Renault Clio şi Skoda Octavia au fost cele mai vândute modele de import.

Pe de altă parte, importurile de maşini second-hand au înregistrat o scădere, dar totalul de 217.000 de unităţi tranzacţionate a mai fost depăşit doar în 2017 şi 2018. Conform estimărilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, piaţa maşinilor second-hand din import poate atinge 400.000 de unităţi în acest an chiar şi dacă al doilea semestru va fi sensibil mai slab decât primul, notează Autovit.

Managerul de business al Autovit, Andrei Dumuţa, a remarcat şi creşterea interesului clienţilor din România pentru automobilele electrice.

„Românii preferă tot mai mult să cumpere maşini de pe piaţa internă, iar tranzacţiile cu maşini noi şi reînmatriculările au crescut constant în ultimii 6 ani. Numărul maşinilor achiziţionate din străinătate a scăzut cu 7 procente. Tranzacţiile cu maşini electrice prezintă tot mai mult interes pe piaţa auto şi tind să înregistreze valori record anul acesta, atât în ceea ce priveşte achiziţia de maşini electrice noi, cât şi second-hand. Anul trecut au fost înmatriculate peste 1.000 de unităţi, staţiile de încărcare se înmulţesc pe zi ce trece, iar programul Rabla Plus are buget mai mare de la an la an. Pentru prima dată în istoria programului, voucherele s-au epuizat, iar Ministerul Mediului a anunţat anul acesta o suplimentare cu 15 milioane lei pentru maşinile electrice şi hibrid. Creşte, aşadar, şi oferta producătorilor sau dealerilor auto, iar ideea deţinerii unei maşini electrice nu mai este una exotică pentru români”, a apreciat reprezentantul Autovit.

Autovit.ro este cea mai mare platformă online din România destinată vânzării şi cumpărării de maşini noi şi second-hand, cu peste 2 milioane de vizitatori lunari şi peste 1000 de dealeri auto care folosesc serviciile companiei. Potrivit unui studiu Unlock Market Research, 78% dintre românii interesaţi de domeniul auto au folosit Autovit.ro pentru a vinde sau a cumpăra o maşină, informează compania.

Te-ar mai putea interesa și
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului 2024 dacă Statele Unite nu îi......
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...