Studiu: România este pe poziția a opta în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa, după Cehia, Polonia și Ungaria

Atât presiunea pe supply chain, cât și relocările unităților de producție din  Ucraina și Rusia au generat un interes crescut al investitorilor pentru sud-estul Europei. România este pe poziția a opta în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa, după țări precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Portugalia şi pe locul 22 la nivel mondial, potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2022, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.
Ion Dobreanu - mie, 21 dec. 2022, 10:47
Studiu: România este pe poziția a opta în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa, după Cehia, Polonia și Ungaria

Creșterea costurilor cu forța de muncă, a celor de real estate și a prețului energiei plasează România pe poziția a opta în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa, după țări precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Portugalia şi pe locul 22 la nivel mondial, potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2022, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Din punct de vedere al costurilor, la nivel european, piaţa de producţie românească este depăşită de Turcia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Portugalia și Cehia, în timp ce la nivel mondial cele mai atractive pieţe industriale sunt China, Indonezia, India, Malaezia, Vietnam, Thailanda, Sri Lanka, Columbia și Filipine.

”Costul energiei va rămâne o problemă cheie pe piețele din Europa care sunt mai expuse la prețurile majorate și la volatilitatea crescută pe fondul provocărilor legate de asigurarea de combustibil, în mod particular de gaz natural, ca urmare a războiului din Ucraina și a limitărilor ofertei. În orice caz,  pe termen lung ar putea exista oportunități în ceea ce privește securitate energetică, în conduțiile în care multe țări încearcă să-și reducă dependența energetică de combustibilii fosili și să se îndrepte către surse de energie fiabile și durabile, inclusiv combustibilii regenerabili, nucleari și alternativi”, se arată în raport.

Într-un clasament în care se dă o pondere mai mare condițiilor de piață (de 40% faţă de 20% în scenariul de bază), România ocupă de asemenea a opta poziție în Europa, fiind depăşită de Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Portugalia, Bulgaria și Turcia. În schimb, în scenariul în care ponderea riscurilor este ridicată la 60% (faţă de 20% în scenariul de bază), România se situează pe locul 17 în topul european.

„Deși anul 2022 a fost un an plin de provocări, cum ar fi  inflația, creșterea prețului energiei electrice, o potențială criză economică, și conflictul din regiune, observăm creșterea masivă a interesului investitorilor străini din zona de producție. Atât presiunea pe supply chain, cât și relocările unităților de producție din  Ucraina și Rusia au generat proiecte foarte interesante în regiune. Deși concurăm cu Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia și Bulgaria,  din discuțiile purtate, suntem plăcut surprinși să observăm că România este încă o piață foarte atractivă pentru acești potențiali investitori. Estimăm că, în anul 2023, vom vedea din ce în ce mai multe proiecte de acest fel și, deși probabil ne așteaptă multe provocări, considerăm că va fi un an foarte interesant.”, a explicat Andrei Brînzea, Partner, Industrial | Logistics & Land Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Cushman & Wakefield a analizat 45 de ţări din regiunile EMEA, America şi Asia-Pacific în funcţie de 12 de criterii ce ţin de condiţiile de piaţă, costuri şi riscuri, România fiind competitivă mai ales în ceea ce privește costurile şi condiţiile de piaţă.

În ceea ce privește condițiile de piață au fost analizați factori precum mediul de afaceri, inclusiv disponibilitatea forței de muncă/a talentelor, accesul la piață, iar pentru costuri au fost luate în considerare cele cu forța de muncă, electricitate și de real estate. Pentru evaluare riscurilor, autorii studiului s-au uitat la situația politică, economică și a mediului de business.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanță imobiliară de pe piața locală, activând în toate segmentele pieței imobiliare, inclusiv pe piața rezidențială.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...