Record de preţ pe piaţa de energie: Curentul pe şase luni al unei gospodării, vândut cu doar 50 de lei

Doi producători de energie din surse fotovoltaice au vândut, zilele trecute, curent la 50 şi 45 de lei/MWh. Este cel mai mic preţ la care s-a vândut vreodată energie pe piaţa contractelor bilaterale, de două ori mai mic decât precedentul record şi de trei ori mai mic decât media tranzacţiilor pieţei.
Economica.net - mie, 12 nov. 2014, 22:00
Record de preţ pe piaţa de energie: Curentul pe şase luni al unei gospodării, vândut cu doar 50 de lei

Traderul de curent Electromagnetica a cumpărat, în cadrul a două contracte, energie în vârf la 45, respectiv 50 de lei, un preţ de peste trei ori mai mic decât media tranzacţiilor de pe PCCB (piaţa contractelor pe termen lung a bursei de energie). Vânzătorii au fost companiile Bio Volt, cu acţionariat ceh, respectiv F.R.A.N. Energy Green, cu acţionariat italian. Ambele firme administrează câte un parc fotovoltaic, italienii la Produleşti Dâmboviţa, cehii la Ucea, în Braşov. Preţul ambelor tranzacţii nu include TVA, dar include tariful de injecţie în reţea.

Este, de departe, cel mai mic preţ la care s-a făcut o tranzacţie cu energie, în toată istoria PCCB. Precedentul record era de 100 de lei/MWh, atins la jumătatea acestui an.

Spre comparaţie, 1 MWh reprezintă aproximativ factura unei gospodării pe jumătate de  de an, considerând un consum mediu de 150 de kWh pe lună.

Media de preţ pe această piaţă este de circa 170 de lei/MWh.

Contractul cu Bio Volt presupune cumpărarea a 9.144 de MWh de energie în vârf, la 45 de lei/MWh, la o putere de 1 MWh, livrată în intervalul 07.00 -18.00, în perioada 1 decembrie 2014 – 31 decembrie 2016
Contractul cu F.R.A.N. Energy presupune cumpărarea a 3.657 de MWh de energie în vârf, la 50 de lei/MWh, la o putere de 0,4 MWh, livrată în intervalul 07.00 – 18.00, în perioada 1 decembrie 2014 – 31 decembrie 2016.

Producătorii de energie din surse regenerabile vând cea mai ieftină energie de pe piaţă. De fapt, tranzacţiile cu curent la un preţ al MWh de sub 150 de lei au avut întotdeauna ca vânzător un astfel de producător,  eolian, fotovoltaic sau pe biomasă. Administratorii unor astfel de parcuri eoliene sau fotovoltaice îşi permit să vândă energie la asemenea preţuri pentru că ei încasează automat sume considerabile de la toţi consumatorii de energie din România.

Devoltarea sectorului energiei regenerabile în România este susţinută de consumatorii de energie electrică. Miza investitorilor este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, iar  una solară trei certificate. Preţul unui certificat pe piaţa liberă s-a stabilizat la 28 de euro. Practic, 1 MWh de energie fotovoltaică ar putea fi vândut şi la 1 euro, iar vânzătorul tot să facă profit substanţial doar din subvenţie.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai mare ROBOR 3M din ultimele cinci luni şi jumătate: 1,65
Cel mai mare ROBOR 3M din ultimele cinci luni şi jumătate: 1,65
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,65% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele cinci luni şi jumătate. ...
Salarii nete de 1.378 de euro oferite de către angajatorii din Bucureşti – platformă de recrutare
Salarii nete de 1.378 de euro oferite de către angajatorii din Bucureşti – platformă de recrutare
Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Timiş şi Iaşi sunt regiunile în care se oferă cele mai atractive salarii ...
One United a cumpărat clădirea istorică Braikoff de lângă Ateneu cu aproape 5 milioane de euro
One United a cumpărat clădirea istorică Braikoff de lângă Ateneu cu aproape 5 milioane de euro
Dezvoltatorul One United Properties a anunțat achiziția clădirii istorice ce a aparținut familiei Braikoff, din strada ...
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România anticipează creşteri salariale de 5% pentru anul 2022 şi se orientează către asigurări de sănătate ...