SUA anunţă lovituri aeriene împotriva unor grupuri armate pro-iraniene, în Irak

Statele Unite au revendicat atacurile lansate miercuri dimineaţă în Irak împotriva unor facilităţi folosite de grupuri armate pro-iraniene şi care s-au soldat cu doi morţi, bombardamente lansate ca represalii la atacurile recurente care vizează soldaţii americani din Irak, relatează AFP.
AGERPRES - mie, 24 ian. 2024, 14:29
SUA anunţă lovituri aeriene împotriva unor grupuri armate pro-iraniene, în Irak

Potrivit unor surse irakiene, loviturile au vizat Brigăzile Hezbollah, o facţiune afiliată foştilor paramilitari ai grupării Hachd al-Chaabi, în sectorul Jurf al-Sakhr, situat la circa 60 de kilometri sud de capitala Bagdad, precum şi în regiunea Al-Qaim, la graniţa cu Siria, scrie Agerpres.

Bombardamentele din sectorul Al-Qaim s-au soldat cu doi morţi şi doi răniţi, potrivit unui bilanţ iniţial comunicat AFP de un oficial al Ministerului de Interne irakian.

Loviturile aeriene americane au loc într-un context regional deja exploziv, alimentat de repercusiunile războiului din Fâşia Gaza dintre Israel, aliat al Washingtonului, şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, susţinută de Iran.

Aceste ultime bombardamente „nu ajută la o calmare” a situaţiei, a scris pe reţeaua X (ex-Twitter) consilierul irakian pentru securitate naţională, Qassem al-Aaraji, care a denunţat „o încălcare flagrantă a suveranităţii irakiene”.

„Partea americană ar trebui să facă eforturi pentru a opri agresiunea în Gaza, mai degrabă decât să vizeze şi să bombardeze sediul unei instituţii naţionale irakiene”, a adăugat el.

Mai devreme, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat într-un comunicat „lovituri necesare şi proporţionale” efectuate în Irak împotriva a „trei facilităţi folosite de Brigăzile Hezbollah”, dar şi împotriva „altor grupuri afiliate Iranului”.

„Nu dorim o escaladare a conflictului în regiune”, a dat el însă asigurări, avertizând că Washingtonul este „dispus să ia măsuri suplimentare pentru a proteja” personalul american.

Aceste bombardamente, a precizat Lloyd Austin, sunt „un răspuns direct” la o serie de atacuri lansate de „miliţii sponsorizate de Iran” împotriva militarilor americani şi a trupelor coaliţiei internaţionale antijihadiste din Irak şi Siria.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta un milion de euro într-un lanț de magazine tip convenience, cu produse......
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost ...