SUA ar putea declara compania lui Buffett de importanţă sistemică în sectorul financiar

Autorităţile din SUA au început o analiză a companiei Berkshire Hathaway, condusă de miliardarul Warren Buffett, pentru a determina dacă aceasta este suficient de importantă pentru a fi declarată de importanţă sistemică în sectorul financiar, au declarat surse apropiate situaţiei.
Economica.net - joi, 23 ian. 2014, 08:20
SUA ar putea declara compania lui Buffett de importanţă sistemică în sectorul financiar

În cazul în care autorităţile de reglementare decid că Berkshire are o importantanţă suficient de mare, compania ar intra sub supravegherea Rezervei Federale americane (Fed). Divizia de reasigurare a Berkshire este a patra ca mărime din lume.

O decizie a autorităţilor americane ar putea fi anunţată în câteva luni, au adăugat sursele Bloomberg.

Un consiliu condus de şeful Trezoreriei, Jacob J. Lew, evaluează care dintre companiile nebancare ar putea ameninţa stabilitatea sistemului dacă ar intra în faliment. Fed poate impune cerinţe mai stricte privind capitalul, îndatorarea, lichidităţile, precum şi efectuarea unor teste de stres pentru scenarii de criză.

 „Berkshire se ocupă cu preluarea riscului. Preiau volatilitatea altora pe propriul bilanţ de active”, a declarat Cliff Gallant, analist la Nomura Holdings.

Buffett nu a răspuns unor cereri pentru comentarii, iar un purtător de cuvânt al Trezoreriei a refuzat să comenteze, potrivit Bloomberg.

De la înfiinţare, consiliul a desemnat trei mari companii nebancare din SUA ca fiind de importanţă sistemică: American International Group (AIG), Prudential Financial şi divizia financiară a General Electric. MetLife, cea mai mare companie de asigurări de viaţă din SUA, se află în ultima etapă a evaluării.

Divizia de reasigurare a Berkshire, care include companii precum General Re şi National Indemnity, a avut în 2012 prime nete de 16,1 miliarde de dolari, potrivit Standard & Poor’s. Munich Re este cel mai mare reasigurător din lume, urmat de Swiss Re şi Hannover Re.

Berkshire este, de asemenea, cel mai mare acţionar la banca americană Wells Fargo, cu cele mai mari operaţiuni de creditare ipotecară din SUA şi la emitentul de carduri de credit American Express.

Compania condusă de Buffett avea active de 458,1 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie, potrivit datelor transmise bursei din SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...