SUA ar putea deveni exportatoare netă de petrol în 2023

Statele Unite au devenit o putere mondială exportatoare de ţiţei în ultimii ani, dar exporturile nu au depăşit importurile de la al Doilea Război Mondial. Asta s-ar putea schimba însă anul viitor, când ţara ar putea deveni exportatoare netă de petrol, transmite Reuters.
News.ro - mar, 20 dec. 2022, 09:07
SUA ar putea deveni exportatoare netă de petrol în 2023

Vânzările de ţiţei din SUA către alte ţări sunt acum la un nivel record de 3,4 milioane de barili pe zi (bpd), cu exporturi de aproximativ 3 milioane de barili pe zi de produse rafinate, cum ar fi benzină şi motorină, scrie News.ro.

Statele Unite sunt, de asemenea, principalul exportator de gaze naturale lichefiate (GNL), sector în care creşterea este aşteptată să crească în următorii ani.

Dar Statele Unite consumă 20 de milioane de barili de ţiţei pe zi, cel mai mult din lume, iar producţia sa nu a depăşit niciodată 13 milioane de barili pe zi, scrie News.ro.

Până de curând, ideea că SUA ar fi orice altceva decât un mare importator de ţiţei era o prostie.

Luna trecută, datele guvernului SUA au arătat că importurile nete de ţiţei ale SUA au scăzut la 1,1 milioane de barili pe zi (bpd), cel mai redus nivel de la începutul statisticilor de acest tip, în 2001, scrie News.ro.

Aceasta este o scădere bruscă faţă de acum cinci ani, când Statele Unite au importat peste 7 milioane. De barili pe zi de petrol.

Factorii care modifică această ecuaţie în acest an includ sancţiunile care afectează exporturile Rusiei de petrol şi gaze naturale, în urma invadării Ucrainei, şi eliberarea masivă de petrol din rezervele strategice de către Washington, pentru a combate creşterea preţurilor benzinei, scrie News.ro.

”Invadarea Ucrainei de către Rusia a stimulat o nouă cerere de energie din SUA şi ar trebui să împingă exporturile de petrol peste importuri la sfârşitul anului viitor, presupunând că producţia de şist va accelera”, a declarat Rohit Rathod, analist de piaţă la firma de cercetăriîn domeniuk energiei Vortexa.

Pentru a deveni un exportator net de ţiţei, Statele Unite trebuie fie să stimuleze producţia, fie să reducă consumul.

Cererea de petrol din SUA este aşteptată să crească cu 0,7%, până la 20,51 milioane bpd anul viitor, astfel încât producţia ar trebui să crească la rândul ei, scrie News.ro.

Statele Unite produc deja mai mult petrol decât orice altă ţară din lume, inclusiv Arabia Saudită şi Rusia.

Exploatările de şist din SUA îmbătrânesc, iar creşterea producţiei în acest an a fost lentă, scrie News.ro.

Producţia totală ar trebui să atingă un nivel record de 12,34 milioane bpd anul viitor, dar numai dacă preţurile sunt suficient de profitabile pentru a încuraja producătorii de petrol să pompeze mai mult.

Rafinăriile europene au cumpărat petrol din SUA pentru a compensa pierderea petrolului rusesc, iar odată cu scăderile mai mari ale preţului ţiţeiului american la valorile de referinţă globale, rafinăriile asiatice au mărit achiziţiile la 1,75 milioane de barili pe zi, a declarat firma de analiză a datelor Kpler. Citeşte mai departe pe News.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...