SUA au aprobat vânzarea unor arme către Taiwan în valoare de 500 de milioane de dolari

24 08. 2023
Taiwan-Taipei

Agenţia de Cooperare pentru Securitate a Departamentului Apărării din SUA (DSCA) a precizat într-un comunicat de miercuri că vânzarea va include sisteme de căutare şi urmărire în infraroşu F-16 (IRST) şi echipamente aferente, scrie Agerpres.

„Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea destinatarului de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, contribuind la abilităţile beneficiarului de a-şi apăra spaţiul aerian, de a oferi securitate regională şi de a creşte interoperabilitatea cu Statele Unite prin programul său de F-16”, a transmis DSCA în comunicat.

Agenţia americană a spus că vânzarea propusă a acestui echipament şi acestei asistenţe „nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune”.

La Taipei, Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan şi-a exprimat recunoştinţa pentru aprobare, adăugând că este de aşteptat ca acordul să intre în vigoare la o lună după notificarea Congresului SUA.

„Aceste sisteme vor fi folosite în mod adecvat în menţinerea stabilităţii regionale”, a precizat ministerul într-o postare pe platforma de socializare X, fosta Twitter.

Trimiterea de rutină de către China a unor avioane militare şi drone în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului a reprezentat o ameninţare militară serioasă pentru insulă, a transmis ministerul din Taipei într-un comunicat.

Biroul preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen a subliniat într-un comunicat că acest pachet este a 11-a vânzare de arme a SUA către Taiwan de când preşedintele Joe Biden a preluat mandatul în 2021.

Acordul va atrage cel mai probabil furia Beijingului, care respinge orice schimb oficial între SUA şi Taiwan. Conducerea de la Beijing consideră Taiwanul ca parte a Republicii Populare Chineze, în ciuda faptului că insula are propriul guvern independent din 1949.

SUA sunt obligate din punct de vedere legal să susţină capacităţile de apărare ale Taiwanului datorită Legii Relaţiilor cu Taiwan din 1979.