SUA cer eforturi mai mari pentru Ucraina, care insistă să primească tancuri Leopard 2

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a cerut vineri omologilor săi reuniţi la baza aeriană Ramstein din Germania să facă eforturi mai mari în sprijinul Ucrainei, în timp ce cresc presiunile asupra Germaniei pentru furnizarea de tancuri Leopard 2 pentru armata ucraineană, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 20 ian. 2023, 14:12
SUA cer eforturi mai mari pentru Ucraina, care insistă să primească tancuri Leopard 2

La Ramstein sunt prezenţi lideri ai NATO şi din domeniul apărării din circa 50 de ţări, într-o nouă conferinţă din seria celor dedicate înarmării Ucrainei după invazia rusă.

„Rusia se regrupează, recrutează şi încearcă să se reechipeze”, a arătat Austin la începutul întâlnirii. „Nu este momentul să încetinim. E momentul să facem mai mult. Poporul ucrainean este cu ochii pe noi”, a spus el, fără să se refere explicit la blindate.

Statele Unite au anunţat joi ajutoare militare în valoare de încă 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, în pachet fiind incluse mai multe blindate şi muniţii.

Polonia a anunţat că este gata să trimită Ucrainei tancuri Leopard chiar şi fără acordul Germaniei

Polonia ar putea trimite Ucrainei tancuri Leopard 2, de fabricaţie germană, chiar şi fără acordul Berlinului, a declarat vineri viceministrul de externe polonez Pawel Jablonski, citat de Reuters.

„Nu exclud că suntem gata să facem un astfel de pas”, a spus Jablonski la postul de radio privat RMF FM, referitor la posibilitatea livrării tancurilor Leopard fără acordul ţării producătoare. „În acest moment, încercăm să facem Germania nu doar să aprobe trimiterea acestor tancuri de către Polonia sau alte ţări, ci şi să facă la fel la rândul său”, a spus el.

Berlinul a fost extrem de reticent faţă de trimiterea de armament ofensiv greu în Ucraina, pas care ar putea fi considerat o escaladare a conflictului, reaminteşte Reuters. Germanii nu au acceptat reexportarea de către aliaţi a tancurilor Leopard 2, importante în prezent pentru multe armate europene.

Jablonski s-a exprimat în contextul exasperării tot mai puternice a unora dintre statele occidentale faţă de poziţia Germaniei. „Cred că, dacă există o rezistenţă puternică, vom fi gata să recurgem chiar şi la o acţiune neobişnuită ca aceasta (…) dar să nu anticipăm”, a spus oficialul polonez.

Comentariile acestuia s-au adăugat semnalelor trimise miercuri de şeful guvernului de la Varşovia, Mateusz Morawiecki, care a sugerat că Polonia ar putea livra tancuri Leopard 2 Ucrainei în cadrul unei coaliţii mai largi, dacă Germania se opune în continuare.

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a afirmat joi că mai multe ţări îşi vor anunţa la reuniunea de la Ramstein decizia de a dota forţele armate ucrainene cu tancuri Leopard.

Finlanda a anunţat la rândul său o nouă donaţie de 400 de milioane de euro, sub formă de echipamente militare – altele decât tancurile germane Leopard 2. Guvernul de la Helsinki a precizat însă că ar putea trimite şi astfel de blindate, dacă va exista un acord cu aliaţii.

Berlinul are drept de veto asupra oricăror decizii de reexport al tancurilor de fabricaţie germană folosite de mai multe armate din ţările membre NATO din Europa şi considerate de experţii în apărare cele mai adecvate pentru Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că statele occidentale care furnizează alte tancuri Ucrainei nu vor modifica soarta războiului, ci doar le vor crea ucrainenilor noi probleme.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet majorează cu 490.000 de dolari capitalul social al Bob IoT Enterprise, fabrică unde se produc mai multe dispozitiv automatizate pentru industria de retail şi logistică, deschisă la......
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă la paritatea puterii de cumpărare
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă ...
Exprimate în euro, prețurile la energie electrică plătite de consumatorii casnici din România sunt printre cele mai ...
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...