SUA: Datele statistice arată o relansare a economiei americane

Comenzile pentru bunuri de folosinţă îndelungată în SUA au înregistrat o creştere peste aşteptări în luna mai în timp ce vânzările de locuinţe noi au înregistrate cea mai mare creştere din ultimii cinci ani, toate aceste date arătând spre o relansare a activităţii economice, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 25 iun. 2013, 20:33
SUA: Datele statistice arată o relansare a economiei americane

Potrivit Departamentul Comerţului comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată au crescut cu 3,6% în luna mai. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca aceste comenzi să crească cu 3,0%. De asemenea, comenzile pentru bunuri de capital care nu au legături cu apărarea (un indiciu pentru planurile de cheltuieli ale companiilor), au crescut cu 1,1% în luna mai, după ce au crescut cu 1,2% în luna aprilie.

„Aceste date arată spre o nouă creştere a activităţilor de investiţii de capital”, a declarat Millan Mulraine, senior economist la TD Securities. „De asemenea semnalează o încredere crescută în rândul comunităţii de afaceri faţă de sustenabilitatea revenirii economice”, a adăugat Mulraine.

Într-un al doilea raport, Departamentul Comerţului a informat că vânzările de locuinţe noi au crescut cu 2,1% în luna mai până la 476.000 de unităţi, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iulie 2008. De asemenea, preţul mediu al unei case vândută în luna mai a fost de 263.900 de dolari, cu 3,3% mai mult decât ăn luna mai a anului trecut.

„Creşterea preţului caselor este un lucru important pentru încrederea consumatorilor”, a declarat Neil Dutta, economist la Renaissance Macro Research. „O revenire a preţului caselor este mult mai importantă decât recenta revenire a preţului acţiunilor”, a adăugat Neil Dutta.

De altfel, încrederea gospodăriilor americane a înregistrat o creştere surprinzătoare în luna iunie ajungând la 81,4 puncte (cu 7,1 puncte mai mult decât în luna mai) acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 2008, potrivit unui studiu realizat de Conference Board.

Toate aceste date sprijină viziunea Rezervei Federale potrivit căreia riscurile la adresa economiei americane s-au diminuat, ceea ce creşte şansele ca Fed să încetinească ritmul achiziţiilor de obligaţiuni la finele acestui an şi să oprească complet acest program la mijlocul anului următor. În prezent Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari în încercarea de a menţine dobânzile la un nivel scăzut şi a reduce rata şomajului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...