SUA iau în calcul grăbirea exporturilor de gaze lichefiate pentru a reduce dependenţa Europei de Rusia

Economica.net
25 03. 2014
gaz_natural_lichefiat_08060500_60790800

Temerile europene legate de securitatea alimentării cu energie au crescut de când forţele ruseşti au preluat controlul asupra Peninsulei Crimeea de la Ucraina luna trecută. Moscova a tăiat în ultimii ani livrările de gaze pe fondul unor dispute regionale.

În prezent, Ministerul american al Energiei trebuie să aprobe exportul de gaze naturale către ţările care au acorduri de liber-schimb cu Statele Unite ale Americii. Cei care se opun exporturilor nelimitate de gaze au argumentat că livrarea de prea mult gaz natural va suscita o creştere a preţurilor americane, afectând abilitatea economiei de a-şi mai reveni din recenta recesiune.

Audierile în faţa comisiilor pentru energie din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi Senatului urmează după a şasea undă verde dată de Ministerul Energiei pentru exporturi de gaze naturale lichefiate (LNG) dintr-o rafinărie americană în ultimele 10 luni. ‘Deşi administraţia noastră nu dictează unde merg livrările, controlează rapiditatea cu care ne vom conecta cu piaţa globală’, le va explica David Goldwyn, senior fellow la Brookings Institution, aleşilor în timpul unei audieri în faţa Comisie pentru Energie din Senat programată la ora 14:00 GMT. Va fi prima audiere pe care senatoarea Mary Landrieu o va modera în calitate de preşedintă a Comisiei pentru Energie. Democrata din Louisiana a pledat pentru o grăbire a procesului de analizare a celor 24 de aplicaţii aflate la rând.

Pe de altă parte, o coaliţie vocală de companii industriale, conduse de Dow Chemical Co, a pus la îndoială faptul că o grăbire a aprobărilor emise de Ministerul Energiei ar ajuta Ucraina şi alţi aliaţi, dat fiind că exporturile de gaze din America rămân la ani distanţă. O soluţie ar fi o lege ce va fi luată în discuţie de Comisia pentru Energie din Camera Reprezentanţilor pentru a le permite SUA să exporte, fără aprobare guvernamentală, gaze naturale către orice ţară membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Cu toate că administraţia nu a adoptat nicio poziţie oficială cu privire la această măsură, subsecretarul de stat pentru petrol şi gaze naturale Paula Gant le va spune aleşilor că proiectul de lege va elimina practic necesitatea analizelor făcute de Ministerul Energiei. OMC include 159 de state, inclusiv toate ţările ce şi-au exprimat interesul faţă de importuri de LNG, potrivit lui Gant.