Imigraţia netă, care este obţinută prin calcularea migranţilor care părăsesc ţara şi a celor care intră, ar fi sub rata anuală de 1,7 milioane de la sfârşitul anului 2024, se arată în raport, atingând niveluri similare cu cele din 2020, anul pandemiei de COVID-19, scrie Agerpres.
În pofida deportărilor, studiul a menţionat că imigraţia reglementată „se menţine constantă” la un nivel anual de 900.000 de persoane, aşadar va exista în continuare o rată pozitivă a imigraţiei nete.
Studiul a atribuit încetinirea „semnificativă” a migraţiei „politicilor lui Donald Trump”, menţionând că prognoza anterioară a Oxford Economics era că imigraţia netă va atinge o rată anuală de 1,1 milioane de persoane până la sfârşitul anului 2025 şi 750.000 până la sfârşitul anului 2027.
„Migranţii neautorizaţi determină scăderea generală a imigraţiei nete”, a scris Bernard Yaros, economist-şef la Oxford Economics şi autor al raportului.
Însă cercetătorul a remarcat că, deşi „este încă devreme”, nu există „semnale că afluxul de rezidenţi permanenţi legali, studenţi internaţionali sau lucrători temporari se diminuează sub povara incertitudinii politice”.
Imigraţia netă până în luna mai este estimată la sub 600.000 la o rată anuală, inclusiv pierderea a 300.000 de imigranţi fără acte, comparativ cu 800.000 de imigranţi neautorizaţi în ultimul trimestru al anului 2024, detaliază raportul.
Rata de 500.000 de imigranţi net pe an se va menţine pentru restul administraţiei Trump, a estimat Oxford Economics, care presupune că această cifră va reveni la 1,1 milioane după sfârşitul acestei administraţii, deoarece era rata tipică înainte de pandemia de COVID-19.
Oxford Economics a evaluat chestiunea imigraţiei ca fiind „deosebit de tensionată”, marcată de „incertitudine politică” din cauza creşterii finanţării pentru agenţii de imigrare şi securitatea frontierelor ce apar în bugetul pe care Senatul îl va discuta după aprobarea acestuia în Camera Reprezentanţilor.
Prin urmare, Yaros a anticipat că imigraţia redusă va „pune presiune” pe piaţa muncii, deşi nivelurile de migraţie din anii precedenţi vor compensa expulzările actualei administraţii.
„Aceasta reprezintă o schimbare considerabilă în peisajul demografic, dar implicaţiile macroeconomice sunt modeste”, a explicat cercetătorul. „Comparativ cu prognoza din iunie, economia va fi într-o uşoară scădere pe termen lung, iar inflaţia va fi puţin mai mare”, a adăugat el.