România a importat, potrivit INS, produse alimentare și agricole din SUA în valoare de 184 de milioane de dolari în 2024, însă conform U.S. Census Bureau (USCB), furnizorii americani au expediat în România alimente în valoare de 68 de milioane de dolari în 2024. Diferența dintre valorile raportate de cele două surse reflectă produsele agricole americane care ajung în România prin porturile de intrare din Europa de Vest. Mai exact, bunurile americane intră în România fie direct din Statele Unite (în principal produse în vrac și intermediare), fie sunt transbordate prin alte porturi de intrare din vestul Uniunii Europene (UE) în Italia, Țările de Jos și Germania – ceea ce este cel mai frecvent în cazul bunurilor de consum.
Principalele produse importate din Statele Unite au fost, printre altele, soia, băuturile alcoolice, nucile, semințele oleaginoase, fructele și fructele cu coajă lemnoasă.
Astfel, exporturile americane directe de produse agricole către România constau, în general, în mărfuri în vrac expediate pe cale maritimă, inclusiv soia, făină de soia, semințe de floarea soarelui și produse pescărești. Pe de altă parte, există câteva categorii de produse care sunt importate exclusiv sau aproape exclusiv prin alte state membre ale UE, printre care se numără carnea de vită, cartofii, afinele, arahidele, sucurile de fructe, extractele și ciocolata.
Printre produsele americane de valoare mare care au intrat în țară se numără făina de soia (23,2 milioane de dolari față de 45,9 milioane de dolari anul trecut), preparate alimentare (37,2 milioane de tone față de 37,5 milioane de dolari), semințele de floarea-soarelui (9,3 milioane de dolari față de peste 19,7 milioane de dolari î 2023) sau whiskey (24,2 milioane de dolari față de 15,3 milioane de dolari – plus 58%), alte nuci (11,9 milioane de dolari față de 13,1 milioane de dolari).
Cât despre carnea de vită, comerțul cu SUA pe acest segment a atins 2,7 milioane de dolari în 2024, față de 2,5 milioane de dolari cu un an în urmă ( plus 5%).
Carnea de vită ajunge în România în principal prin Țările de Jos, Italia și Germania din cauza flexibilității volumului și a cerințelor UE privind licențele.
„Valoarea importurilor de carne de vită din Statele Unite aproape s-a triplat în ultimii cinci ani, datorită creșterii gradului de conștientizare a consumatorilor cu privire la calitatea și gustul acesteia în urma unor strategii de marketing specifice”, se explică în raportul citat.
De asemenea, românii au cumpărat cartofi dulci în valoare de peste 1,1 milioane de dolari, aproape în întregime în mod indirect. Cartofii dulci din SUA sunt expediați în România prin Germania, Italia și Țările de Jos. În ceea ce privește fructele cu coajă lemnoasă (proaspete sau uscate), datele INS indică o valoare de 11,9 milioane de dolari. Majoritatea fructelor cu coajă din SUA, în special migdalele și fisticul, sunt expediate către România prin Germania și Țările de Jos. Exporturile de fistic și-au continuat tendința ascendentă față de anul precedent, reprezentând mai mult de jumătate din exporturile de fructe cu coajă lemnoasă din SUA către România.