SUA nu exclud măsuri dure în cazul în care Rusia refuză să-l extrădeze pe Snowden

Obţinerea extrădării fostului analist al CIA, Edward Snowden, devine obiectivul prioritar al diplomaţilor americani şi al colaboratorilor serviciilor secrete ale SUA. Deocamdată, au loc apeluri adresate autorităţilor altor ţări şi atenţionări privind 'inevitabilele urmări negative' în cazul unui refuz. Însă, după cum asigură o sursă de informaţie a cotidianului rus Kommersant apropiată Departamentului de Stat al SUA, urmează măsuri mai dure, inclusiv la adresa Rusiei.
Economica.net - mie, 26 iun. 2013, 09:29
SUA nu exclud măsuri dure în cazul în care Rusia refuză să-l extrădeze pe Snowden

Washingtonul nu ascunde că atenţionările furioase ale unor înalţi oficiali americani sunt adresate în special Moscovei. Faptul că fostul analist al CIA nu s-a aflat luni în avionul companiei ruse Aeroflot cu destinaţie Havana este considerat un semn bun în capitala americană. ‘Acum, soarta lui Snowden depinde doar de Moscova şi se poate presupune că serviciile secrete /ruseşti/ îl ţin special în capitala rusă, până când autorităţile vor decide cum să răspundă cererilor SUA’, a declarat pentru Kommersant sursa apropiată Departamentului de Stat.

Potrivit interlocutorului ziarului moscovit, deocamdată este vorba de contacte cu partea rusă şi de cooperare între organismele de securitate ale celor două state, însă nu este exclus ca în viitorul apropiat Washingtonul să treacă la măsuri mai dure. ‘Departamentul de Stat analizează diverse variante de răspuns, în cazul în care Moscova ne va ingnora totuşi solicitarea’, atenţionează sursa de informaţie a Kommersant, subliniind că ‘Rusia se adresează destul de des SUA pentru ajutor şi este în continuare interesată să coopereze în cele mai diferite domenii’. ‘Să sperăm că Moscova ţine minte acest lucru’, a mai adăugat sursa.

Şeful Departamentului de Stat al SUA, John Kerry, a amintit, în timpul vizitei sale în India, că, la cererea Federaţiei Ruse, SUA au extrădat, în ultimii doi ani, opt cetăţeni ruşi condamnaţi pentru diverse infracţiuni, astfel că acum SUA ‘sunt îndreptăţite să spere la reciprocitate’.

În ultimele zile, mai mulţi reprezentanţi ai Administraţiei americane au purtat negocieri cu Moscova, precizează Kommersant. Potrivit cotidianului menţionat, luni şeful FBI, Robert Muller, i-a telefonat de cel puţin două ori directorului FSB, Aleksandr Bortnikov. În contact permanent cu Ministerul de Externe al Rusiei se află şi adjunctul secretarului de stat al SUA, William Burns, şi ambasadorul american la Moscova, Michael McFaul.

La începutul săptămânii, în lupta pentru fostul analist al CIA au intrat şi parlamentarii americani. Într-o scrisoare adresată ambasadorului rus la Washington, Serghei Kisliak, influentul senator Lindsey Graham a cerut analizarea de urgenţă a problemei privind extrădarea lui Snowden. ‘Acest lucru va deveni un test important pentru eficienţa politicii de resetare a relaţiilor dintre cele două ţări’, şi-a exprimat convingerea senatorul.

Reprezentantul Departamentului de Stat, Patrick Ventrell, a anunţat că angajaţi ai Administraţiei SUA au desfăşurat deja negocieri cu autorităţile mai multor state, inclusiv cu Ecuadorul, atenţionându-le în legătură cu inadmisibilitatea oferirii de azil politic pentru Snowden.

Cu toate acestea, cea mai mare prioritate pentru Administraţia americană rămâne Rusia. ‘Nivelul persoanelor implicate în negocieri arată cât de serios tratăm noi această problemă /extrădarea lui Snowden/ şi puteţi fi convinşi că şi ruşii conştientizează acest lucru’, a spus Ventrell.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...