SUA nu exclud posibilitatea înarmării rebelilor sirieni

Economica.net
03 05. 2013
1344013541902_cached_33259400

În timp ce nu se are în vedere nicio rezolvare a conflictului din cauza diviziunilor internaţionale, secretarul american al Apărării Chuck Hagel a recunoscut cu jumătate de gură că Washingtonul nu exclude posibilitatea de a furniza arme opoziţiei.

Statele Unite s-au limitat până în prezent la un ajutor umanitar „neletal” acordat rebelilor.

„Aceasta nu înseamnă că vom face sau că vrem să facem acest lucru. Sunt opţiuni care trebuie discutate cu partenerii, cu comunitatea internaţională”, a declarat secretarul american în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu omologul său britanic, Philip Hammond.

„În acest stadiu nu am furnizat arme rebelilor, dar nu am spus niciodată că nu o vom face”, a adăugat ministrul britanic.

Întrebat despre declaraţiile secretarului său, preşedintele Barack Obama a afirmat joi că „spune acest lucru de mai multe luni”.

„În timp ce vedem tot mai multe semne de vărsare de sânge şi de posibilă folosire a armelor chimice în Siria, am spus că avem în vedere toate opţiunile”, a adăugat el.

„Înainte de a lua o decizie, vrem să ne asigurăm că acest lucru va ameliora în mod real situaţia mai degrabă decât să o facă mai complexă şi mai sângeroasă”.

Pe teren, luptele au loc în regiunea de coastă Banias, majoritar alawită, cu o populaţie sunnită în satele situate la sud de oraş. Rebelii sunt, marea lor majoritate, sunniţi.

Principalele oraşe de coastă, Banias, Latakia şi Tartus, şi regiunile lor reprezintă „ţara alawită”, de unde provine Assad, iar analiştii avansează scenariul unei replieri a preşedintelui sirian către această redută în cazul îndepărtării de la putere a regimului.

Mai la est, armata, sprijinită de ofiţerii iranieni şi cei ai mişcării libaneze Hezbollah, strânge laţul în jurul rebelilor la Homs (centru), potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).