SUA: Producţia de petrol, cea mai mare din ultimii doi ani – analiză Saxo Bank

Producţia americană de petrol a consemnat săptămâna trecută un vârf de 9,39 milioane barili/zi, asemănătoare cu cea din iulie 2015, fiind doar cu 213.000 barili/zi sub recordul de atunci, potrivit unei analize realizate de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la banca de investiţii Saxo Bank.
Economica.net - mar, 18 iul. 2017, 10:07
SUA: Producţia de petrol, cea mai mare din ultimii doi ani - analiză Saxo Bank

Ţiţeiul s-a tranzacţionat în creştere după o săptămână de semnale amestecate, în care Agenţia Internaţională pentru Energie a observat creşterea cererii, dar şi creşterea producţiei OPEC şi o scădere a gradului de respectare a reducerii agreate de producţie.

În ceea ce priveşte politica monetară, aceasta a trecut la pasul următor atunci când Rezervei Federale i s-a alăturat Banca Canadei, care a crescut miercuri dobânda oficială, pentru prima dată după şapte ani, cu un sfert de punct, la 0,75%. Şefa Fed, Janet Yellen, a declarat în depoziţia sa în faţa Congresului că, deşi Fed continuă să aducă dobânzile, încetul cu încetul, înapoi la normal, ar putea adopta o abordare mai lentă dacă inflaţia rămâne sub ţintă, a adăugat Ole Hansen.

Privitor la metalele preţioase, aurul şi argintul au avut parte de o tentativă de redresare a preţurilor, după o lichidare accelerată în săptămâna anterioară. Declaraţia lui Yellen în faţa Congresului a dus la atragerea unei acoperiri short pentru aur şi argint, dar ambele au rămas vulnerabile, dată fiind perspectiva pentru dobânzi mai mari. Vânzările de retail şi indicele preţurilor de consum mai scăzute, anunţate vineri, au dat ambelor metale un impuls suplimentar, ducând la creşterea yenului japonez şi la scăderea randamentelor obligaţiunilor.

Saltul mare al datoriei cu randament negativ de la începutul lui 2016 a dus la o creştere în prima jumătate a anului pentru aur. Având în vedere că atenţia s-a concentrat pe normalizarea politicii monetare de către băncile centrale, aurul şi argintul au întâmpinat obstacole, pe măsură ce randamentele obligaţiunilor au început să crească, reducând aşadar soldul datoriei ce se tranzacţiona la randamente negative.

Perspectiva schimbată a comportamentului băncii centrale a determinat o reducere bruscă a implicării fondurilor speculative. În ultimele patru săptămâni, fondurile au redus pariurile pe creştere pentru aur cu 78%, aproape la un minim pe 15 luni.

Pariurile pe creştere pentru argint au atins un record în aprilie, dar au revenit la neutru în ultimele patru săptămâni. Aceste mişcări tactice şi deseori pe termen scurt în comportamentul fondurilor speculative se află din nou în contrast puternic cu comportamentul investitorilor ce folosesc produse tranzacţionate la bursă. În ciuda scăderii recente a preţului, portofoliile totale pentru ETP-uri în aur şi argint au crescut în mod constant – mai ales la argint unde portofoliile totale au atins un nou record săptămâna aceasta.

Trecerea aurului sub pragul de 1.214 dolari/uncie de săptămâna trecută a declanşat un semnal tehnic de vânzare pe baza unui vârf dublu la 1.295 dolari/uncie din aprilie şi iunie. Ţinta pentru această scădere este de 1.133 doalri/uncie şi a dus la atragerea vânzărilor short suplimentare.

Faptul că vânzarea nu s-a putut extinde la sub 1.205 dolari/uncie a dus la o acţiune defensivă din partea vânzătorilor de poziţii short care şi-au redus pariurile, aşteptând o posibilă a doua şansă. Trecerea peste 1.230 dolari/uncie observată vineri – dacă se susţine – ar trimite un semnal că încercările de vânzare au eşuat, iar acoperirea short s-a putea întoarce la o siguranţă relativă.

Investitorii pe termen lung sunt în continuare atraşi de aur şi argint ca metodă de diversificare, însă fluxurile de fonduri speculative rămân cel mai important factor determinant atunci când vine vorba de mişcări de preţuri pe termen scurt, a concluzionat Ole Hansen.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este specializat în investiţii şi tranzacţionare multi-asset. Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajaţi în Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...