SUA: Rata şomajului a scăzut în aprilie la 6,3%, cel mai redus nivel din septembrie 2008

Economica.net
02 05. 2014
2733463314_31d7885609_47345100

Luna trecută, rata şomajului în SUA a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, iar angajările au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, arată cifrele oficiale publicate vineri de Departamentul american al Muncii.

Economiştii se aşteptau ca luna trecută să fie create 210.000 de noi locuri de muncă.

Departamentul american al Muncii a anunţat că a crescut cu 12.000 numărul de locuri de muncă create în sectorul manufacturier, iar în construcţii s-au înfiinţat 32.000 de posturi, în timp ce în sectorul guvernamental s-au înfiinţat 15.000 de locuri de muncă.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis miercuri să continue să-şi reducă injecţiile de lichidităţi, chiar dacă guvernul american a anunţat că economia a încetinit în primul trimestru al acestui an.

Prezidat pentru a doua oară de Janet Yellen, care a preluat conducerea Fed în luna februarie, comitetul de politică monetară (FOMC) a decis să reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni cu alte zece miliarde de dolari, până la 45 de miliarde de dolari.

‘Creşterea activităţii economice s-a accelerat în ultima perioadă, după ce a încetinit brusc în timpul iernii, în parte şi din cauza condiţiilor climatice dificile’, se arată în comunicatul de presă al Fed. Cheltuielile gospodăriilor cresc mai rapid, însă investiţiile companiilor sunt în scădere. În aceste condiţii, FOMC consideră că o politică monetară relaxantă rămâne una adecvată, iar graţie acestei politici activitatea economică se va extinde, iar condiţiile de pe piaţa muncii vor continua să se îmbunătăţească treptat.

Separat, Departamentul american al Comerţului a estimat miercuri că în primul trimestru al acestui an economia SUA a înregistrat o creştere modestă de 0,1%, mult sub estimările analiştilor – care mizau pe un avans de 1,2%, în condiţiile în care vremea neobişnuit de rece a afectat investiţiile private şi consumul privat. Cu toate acestea, economiştii se aşteaptă ca prima economie a lumii să-şi revină în lunile următoare, pe măsură ce temperaturile vor creşte.