SUA – Rezerva Federală a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă cu jumătate de punct procentual, cea mai mare creştere din ultimele două decenii

Rezerva Federală a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă cu jumătate de punct procentual, cea mai mare creştere din ultimele două decenii, pentru a combate inflaţia ridicată, transmite CNBC.
News.ro - joi, 05 mai 2022, 06:20
SUA - Rezerva Federală a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă cu jumătate de punct procentual, cea mai mare creştere din ultimele două decenii

Dobânda cheie va fi, în urma măsuri luată în unanimitate de reprezentanţii Fed, de 0.75% -1%, scrie News.ro.

Odată cu creşterea ratelor dobânzilor, banca centrală a indicat că va începe să reducă deţinerile de active din bilanţul său de 9.000 de miliarde de dolari.

Fed a cumpărat obligaţiuni pentru a menţine ratele dobânzilor scăzute şi circulaţia banilor în economie, dar creşterea preţurilor a dus la necesitatea unei egândiri dramatice a politicii monetare, scrie News.ro.

Planul prezentat miercuri va duce la reducerea bilanţului în etape, deoarece Fed va permite ca un nivel plafonat al veniturilor din obligaţiunile care ajung la scadenţă să se reducă în fiecare lună, în timp ce va reinvesti restul.

Bilanţul Fed va scădea cu 47,5 miliarde de dolari pe lună în iunie, iulie şi august, iar reducerea ar urma să creşte până la 95 de miliarde de dolari pe lună în septembrie.

Aceste cifre au fost în concordanţă cu discuţiile de la ultima întâlnire a Fed, aşa cum este descris în procesele verbale de la sesiune, scrie News.ro.

Pieţele au fost pregătite pentru ambele măsuri, dar au fost totuşi volatile pe tot parcursul anului.

Investitorii s-au bazat pe Fed ca partener activ pentru a se asigura că pieţele funcţionează bine, dar accelerarea inflaţiei a necesitat o înăsprire a politicilor.

Pieţele se aşteaptă acum ca banca centrală să continue creşterea agresivă a dobânzilor în lunile următoare, cu o posibilă majorare de 0,75 puncte procntuale pentru luna iunie.

Potrivit datelor CME Group, dobânda cheie va creşte la 3%-3,25% până la sfârşitul anului, scrie News.ro.

Economia americană încetineşte, dar ”nu este aproape” de recesiune

Preşedintele Băncii centrale americane (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, a declarat miercuri că economia SUA rămâne solidă, chiar dacă a încetinit creşterea, şi a dat asigurări că nu prezintă niciun risc imediat de recesiune, scrie AFP citat de Agerpres.

„Este o economie puternică. Nu există… nimic care să sugereze că este aproape de sau vulnerabilă la o recesiune”, a spus el la o conferinţă de presă.

„Desigur, având în vedere evenimentele din lume, dispariţia efectelor politicii bugetare şi creşterea dobânzilor, s-ar putea să observaţi o activitate economică mai lentă”, a adăugat Jerome Powell, reamintind că 2021 a fost „un an de creştere extraordinar de puternică”.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...