SUA – Rezerva Federală va creşte din nou dobânda cheie, în pofida incertitudinilor bancare, spun analiştii

Chiar şi cu tulburările din industria bancară şi incertitudinile rezultate, Rezerva Federală va aproba probabil o creştere cu un sfert de punct procentual a dobânzii de politică monetară, săptămâna viitoare, potrivit preţurilor din piaţă şi mai multor mulţi experţi de pe Wall Street, transmite CNBC.
News.ro - Dum, 19 mart. 2023, 08:55
SUA - Rezerva Federală va creşte din nou dobânda cheie, în pofida incertitudinilor bancare, spun analiştii

În ultimele două săptămâni, aşteptările privind dobânzile au evoluat rapid, variind de la o creştere de jumătate de punct până la menţinerea la nivelul actual şi chiar la un moment dat unii vorbesc că Fed ar putea reduce dobânzile, scrie News.ro.

Cu toate acestea, a apărut un consens că preşedintele Fed, Jerome Powell, şi colegii săi vor dori să semnaleze că, deşi dau atenţia turbulenţelor din sectorul financiar, este important să continue lupta pentru reducerea inflaţiei.

Probabil că aceasta va lua forma unei creşteri de 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie, însoţită de asigurări că nu există o cale prestabilită dinainte, scrie News.ro.

Perspectiva s-ar putea schimba în funcţie de comportamentul pieţei în zilele următoare, dar indiciile sunt că Fed va mări dobânda.

”Trebuie să facă ceva, altfel îşi pierd credibilitatea”, a spus Doug Roberts, fondator şi strateg şef de investiţii la Channel Capital Research, scrie News.ro.

”Ei vor să crească cu 0,25, iar cei 0,25 trimit un mesaj. Dar va depinde într-adevăr de comentariile de după, ceea ce spune Powell în public. … Nu cred că va face schimbarea de 180 de grade despre care vorbeşte toată lumea”, a mai spus acesta.

Pieţele sunt în mare măsură de acord că Fed va creşte dobânda cheie. Începând de vineri după-amiază, a existat o probabilitate de aproximativ 75% de o creştere cu un sfert de punct, conform datelor CME Group, folosind contracte futures cu fonduri Fed ca ghid, scrie News.ro.

Ceilalţi 25% se aflau în tabăra opusă, anticipând că factorii de decizie politică ar putea face un pas înapoi de la campania agresivă de înăsprire care a început cu puţin peste un an în urmă.

Goldman Sachs este unul dintre cei mai cunoscuţi prognozatori care nu anticipează nicio modificare a ratelor dobânzilor, deoarece se aşteaptă ca bancherii centrali în general ”să adopte o atitudine mai precaută pe termen scurt, pentru a evita agravarea temerilor de pe piaţă cu privire la un stres bancar suplimentar”.

O chestiune de stabilitate

Oricare ar fi direcţia Fed, este probabil să se confrunte cu critici.

”Acesta ar putea fi unul dintre acele momente în care există o diferenţă între ceea ce ar trebui să facă şi ceea ce cred că vor face. Cu siguranţă nu ar trebui să înăsprească politica. Oamenii sunt într-adevăr pe muchie şi orice lucru mic i-ar putea împinge peste muchie, aşa că pur şi simplu nu înţeleg. De ce nu poţi să pivotezi puţin aici şi să te concentrezi pe stabilitatea financiară?”, a spus Mark Zandi, economist şef la Moody’s Analytics.”

O creştere a dobânzii ar avea loc la puţin peste o săptămână după ce alte autorităţi de reglementare au lansat o facilitate de creditare de urgenţă pentru a opri criza de încredere în industria bancară, scrie News.ro.

Închiderea Silicon Valley Bank şi Signature Bank, împreună cu ştirile despre instabilitate în alte părţi, au zguduit pieţele financiare şi au declanşat temeri că vor urma mai multe.

Zandi, care nu a prognozat nicio creştere a dobânzii, a spus că este extrem de neobişnuit şi periculos să vedem o înăsprire a politicii monetare în aceste condiţii, scrie News.ro.

”Nu veţi pierde lupta împotriva inflaţiei cu o pauză aici. Dar aţi putea pierde sistemul financiar. Deci pur şi simplu nu înţeleg logica pentru înăsprirea politicii în mediul actual”, a spus el.

Totuşi, majoritatea Wall Street-ului consideră că Fed va continua cu direcţia politicii sale.

Reduceri ale dobânzii cheie sunt totuşi aşteptate până la sfârşitul anului. De fapt, Bank of America a spus că măsurile politice de duminică trecută, de a susţine numerarul deponenţilor şi de a sprijini băncile cu lipsă de lichidităţi permit Fed-ului flexibilitatea de a creşte dobânzile.

 

Te-ar mai putea interesa și
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Artiștii care vor să aibă mai multă vizibilitate și succes în domeniul muzical, cu piese în trending, o bază reală de fani și evenimente numeroase, ar trebui să ia în calcul colaborarea......
Compania de brokeraj Goldring l-a recutat pe Nicolae Tudor, fost angajat al Bank of America, pentru poziția de director de vânzări și tranzacționare
Compania de brokeraj Goldring l-a recutat pe Nicolae Tudor, fost angajat al Bank of America, pentru poziția de director ...
Goldring, unul companie de brokeraj care activează pe Bursa de Valori București, l-a recrutat pe Nicolae Tudor (30 de ani) ...
Rafinăria Petromidia caută partener pentru construcția unei fabrici de hidrogen verde
Rafinăria Petromidia caută partener pentru construcția unei fabrici de hidrogen verde
Rompetrol Rafinare Constanța, compania parte a grupului KMG International (Rompetrol), care administrează rafinăria Petromidia, ...
BNR: Creşterea economică este aşteptată să urce progresiv în 2024 şi 2025, mai pronunţat decât era anticipat. Consumul va avea cea mai mare contribuţie
BNR: Creşterea economică este aşteptată să urce progresiv în 2024 şi 2025, mai pronunţat decât era anticipat. Consumul ...
Creşterea economică este aşteptată să accelereze progresiv în 2024 şi 2025, şi ceva mai pronunţat decât s-a anticipat, ...