1EUR=4.7581 RON | Bucureşti 24 º
INDICI BURSIERI
BET
8416,03
0.0055
BETPlus
1253,93
0.006
BET-FI
36298,91
0.0024
BET-NG
717,92
0.008
BET-XT
763,44
0.005
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.322
1,2579%
BRD
13.6
-0,4392%
BRK
0.073
0,0000%
BVB
22.5
-0,8811%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
170.35
-0,6706%
FP
0.97
0,8316%
OLT
0.0606
0,0000%
PRSN
0.0665
2,3077%
SIF1
2.07
0,0000%
SIF2
1.22
-0,4082%
SIF3
0.246
0,4082%
SIF4
0.604
-0,9836%
SIF5
2.1
0,4785%
SNP
0.38
0,1318%
TEL
20.9
0,4808%
TGN
354.5
0,7102%
TLV
2.155
0,2326%

SUA şi aliaţii occidentali au bombardat Siria azi-noapte. Rusia: Vor fi consecinţe

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară în curs contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor, transmite AFP, citată de Agerpres..

Comenteaza
bombardament siria
Consiliul de Securitate al ONU respinge rezoluţia propusă de Rusia, care condamna loviturile aeriene din Siria (update 14 apr, 22:21)
Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat proiectul de rezoluţie propus sâmbătă de Rusia, care condamna Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit pentru loviturile aeriene din noaptea precedentă asupra unor ţinte din Siria, informează Reuters şi AFP. În favoarea rezoluţiei au votat doar Rusia, China şi Bolivia. Alte patru ţări s-au abţinut, iar opt au votat împotrivă. Pentru adoptarea unei rezoluţii a Consiliului sunt necesare nouă voturi din cele 15 şi trebuie să nu existe niciun veto din partea unuia din cei cinci membri permanenţi - SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa. În cursul reuniunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de operaţiunea militară occidentală împotriva Siriei şi a cerut respectarea Cartei Naţiunilor Unite, transmite Xinhua. El a insistat ca toate statele membre ale ONU să dea dovadă de reţinere în actualul context periculos şi să evite orice acţiuni care ar putea provoca o escaladare şi aduce mai multe suferinţe poporului sirian.Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a discutat telefonic sâmbătă cu omologul său american, Donald Trump, şi cu premierul britanic, Theresa May. El şi-a exprimat satisfacţia privind "excelenta coordonare" a forţelor franceze, britanice şi americane pentru loviturile din Siria. Ulterior, preşedinţia franceză a apreciat într-un comunicat citat de AFP că "acum Consiliul de Securitate al ONU trebuie să reia iniţiativa privind problemele politice, chimice şi umanitare din Siria, pentru a asigura protecţia populaţiei civile şi pentru ca ţara să îşi redobândească în sfârşit pacea". Franţa urmează să depună la ONU un alt proiect de rezoluţie privind Siria.
ONU: Rusia propune un proiect de rezoluţie de condamnare a 'agresiunii' împotriva Siriei (update 14 apr, 18:23)
Rusia a propus un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU în care cere condamnarea 'agresiunii împotriva Republicii Arabe Siriene de către SUA şi aliaţii lor cu încălcarea dreptului internaţional şi a Cartei ONU', transmit Reuters şi AFP. O reuniune de urgenţă a Consiliul de Securitate al ONU este programată sâmbătă cu începere de la ora 15.00 GMT, la cererea Rusiei, după loviturile aeriene întreprinse de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva regimului din Siria. Proiectul de rezoluţie a fost făcut să circule de Rusia cu puţin timp înaintea reuniunii. Nu este însă clar când ar putea fi supus la vot. Potrivit unor diplomaţi citaţi de Reuters, este improbabil că proiectul de rezoluţie va primi numărul minim necesar de nouă voturi pentru a forţa un veto din partea SUA, Franţei sau Marii Britanii. Pentru a fi adoptat, un proiect de rezoluţie are nevoie de nou voturi pentru şi niciun veto din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliul de Securitate - SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie.
MMAE condamnă ferm utilizarea armelor chimice în Siria şi pledează pentru tragerea la răspundere a vinovaţilor (update 14 apr, 13:10)
Ministerul Afacerilor Externe condamnă din nou în mod ferm utilizarea armelor chimice în orice circumstanţe, în orice împrejurare, comiterea unor asemenea acte neavând nicio justificare, şi pledează pentru tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unui asemenea act. "Rapoartele îngrijorătoare privind un atac cu arme chimice la 7 aprilie 2018, împotriva populaţiei din localitatea Douma din Siria, trebuie investigate de urgenţă, de o manieră independentă şi imparţială. Ministerul Afacerilor Externe pledează pentru tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unui asemenea act", informează, sâmbătă, un comunicat MAE. Potrivi sursei citate, acţiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie şi Franţa, pe 14 aprilie, e o reacţie fermă la atrocităţile soldate cu numeroase victime în rândul populaţiei civile din Douma. "România este solidară cu aliaţii şi partenerii săi strategici. Ministerul Afacerilor Externe reafirmă necesitatea soluţionării conflictului din Siria, care a provocat suferinţă populaţiei siriene. Consideră, de asemenea, esenţial ca toate părţile implicate în dosarul sirian să continue să sprijine activ demersurile ONU destinate încheierii acestei crize, pe baza rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, în special a Rezoluţiei 2254/2015 şi a Comunicatului de la Geneva (2012)", se mai arată în comunicatul MAE.
Ministrul francez de externe: O bună parte a arsenalului chimic al regimului sirian a fost distrusă (update 14 apr, 13:09)
Atacurile occidentale din Siria au distrus 'o bună parte din arsenalul chimic' al regimului de la Damasc, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, potrivit AFP. "O bună parte a arsenalului său chimic a fost distrusă", a afirmat Le Drian la postul BFMTV. Le Drian a mai declarat că obiectivele atacurilor internaţionale din Siria au fost îndeplinite şi că în această etapă nu mai sunt plănuite alte lovituri, dar că guvernul sirian ar trebui să fie conştient că ar putea fi pregătite noi atacuri dacă încalcă din nou liniile roşii, potrivit Reuters. În acelaşi interviu, el a spus de asemenea că nu există schimbări în privinţa vizitei pe care preşedintele francez Emmanuel Macron o are programată în Rusia luna viitoare.
Klaus Iohannis, reacţie la atacul asupra Siriei: Suntem solidari cu acţiunile partenerilor strategici (update 14 apr, 12:21)
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă, că România condamnă în continuare folosirea armelor chimice în Siria şi exprimă solidaritate faţă de acţiunile partenerilor strategici. "România condamnă în continuare folosirea armelor chimice în Siria, care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acţiunile partenerilor noştri strategici", a scris Iohannis, pe Twitter, citat de Agerpres.
Armata rusă: Apărarea antiaeriană siriană a interceptat 71 din cele 103 rachete lansate; nicio victimă (update 14 apr, 12:12)
Armata rusă a transmis sâmbătă că apărarea antiaeriană siriană a reuşit să intercepteze 71 din cele 103 rachete de croazieră lansate asupra unor instalaţii ale regimului de la Damasc de către SUA şi aliaţii lor, potrivit AFP. "Acest lucru demonstrează marea eficienţă a acestor sisteme (antiaeriene) şi excelenta instruire a personalului militar sirian format de specialiştii noştri", a declarat generalul rus Serghei Rudskoi într-o conferinţă de presă. El a mai spus că atacurile desfăşurate de SUA, Marea Britanie şi Franţa nu au făcut nicio victimă civilă sau militară. "Conform unor informaţii preliminare, nu s-a înregistrat nicio victimă în rândul populaţiei civile sau al armatei siriene", a declarat generalul rus.
Atacuri în Siria: Merkel spune că Germania 'sprijină' intervenţia militară, considerând-o 'necesară şi corespunzătoare' (update 14 apr, 12:11)
Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că guvernul său 'susţine' atacurile occidentale care au vizat regimul sirian, o "intervenţie militară necesară şi corespunzătoare" după presupusul atac chimic din urmă cu o săptămână de la Douma, care a făcut zeci de morţi, relatează AFP. "Susţinem faptul că aliaţii noştri americani, britanici şi francezi (...) şi-au asumat responsabilitatea. Intervenţia militară era necesară şi corespunzătoare", a precizat, într-un comunicat, Angela Merkel, care a anunţat joi că Germania nu va lua parte la nicio acţiune militară.
Atacuri în Siria: UE 'va rămâne alături de aliaţii săi' (update 14 apr, 12:00)
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat sâmbătă că Uniunea Europeană "va rămâne alături de aliaţii săi de partea justiţiei", după atacurile occidentale asupra Siriei, informează AFP.Atacurile SUA, Franţei şi Marii Britanii arată clar că regimul sirian, alături de Rusia şi Iran, nu poate continua această tragedie umană, cel puţin nu fără costuri", a scris Tusk pe Twitter.
Rusia convoacă o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacurile occidentale din Siria (update 14 apr, 11:07)
Rusia a anunţat sâmbătă convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacurile desfăşurate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului de la Damasc, relatează AFP. "Rusia convoacă o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre acţiunile agresive ale Statelor Unite şi aliaţilor lor", a precizat Kremlinul într-un comunicat. De asemenea, Kremlinul a denunţat "cu cea mai mare fermitate" loviturile executate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor instalaţii ale regimului sirian. "Rusia denunţă cu cea mai mare fermitate atacul asupra Siriei, unde militari ruşi ajută guvernul legitim să lupte împotriva terorismului", se mai arată în comunicatul Kremlinului.
Liderul suprem iranian Ali Khamenei îi califică drept 'criminali' pe Trump, Macron şi May (update 14 apr, 10:51)
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a denunţat sâmbătă în termeni duri atacurile occidentale desfăşurate împotriva Siriei, calificându-i drept 'criminali' pe preşedintele american Donald Trump, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Theresa May, relatează AFP. "Atacul din această dimineaţă împotriva Siriei este o crimă. Declar deschis că preşedintele american, preşedintele francez şi premierul britanic sunt criminali (...) Nu vor obţine nimic şi nu vor avea niciun beneficiu", a declarat Khamenei, în debutul unei întrevederi cu oficiali politici şi militari ai ţării, conform site-ului său.
Armata siriană susţine că majoritatea rachetelor lansate de forţele occidentale conduse de SUA au fost doborâte (update 14 apr, 10:47)
Armata siriană a confirmat sâmbătă că unele dintre posturile sale au fost lovite de cele peste 100 de rachete lansate în cursul nopţii de forţele americane, britanice şi franceze, relatează dpa, citată de Agerpres. Într-un comunicat citat la televiziunea de stat de un general, armata siriană a precizat că un centru de cercetare din Barzeh, în nord-estul Damascului, a fost avariat. În comunicat se mai menţionează, totuşi, că forţele de apărare siriene au reuşit să doboare majoritatea rachetelor, contracarând atacul cu "mare eficienţă". Armata siriană a mai precizat că unele rachete şi-au ratat ţintele şi au lovit o bază militară in apropiere de Homs, rănind trei civili. În acelaşi timp, preşedinţia siriană a postat un scurt video care îl arată pe preşedintele Bashar al-Assad venind la birou, potrivit Reuters. Anterior, Ministerul Apărării rus a transmis că Statele Unite şi aliaţii lor au lansat peste 100 de rachete asupra Siriei, iar "un număr semnificativ" dintre ele au fost interceptate de forţele siriene
Regimul sirian denunţă "agresiunea barbară şi brutală" a Occidentului (update 14 apr, 08:46)
Regimul sirian a denunţat sâmbătă "agresiunea barbară şi brutală" a occidentalilor, după atacuri desfăşurate în cursul nopţii de SUA, Franţa şi Marea Britanie asupra unor baze militare, a relatat agenţia oficială siriană de presă SANA, preluată de AFP şi dpa, citate de Agerpres. Siria "condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea SUA, Franţei şi Marii Britanii asupra Siriei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional", a spus o sursă din cadrul Ministerului de Externe sirian, citată de SANA. Aceste atacuri au urmărit "să împiedice" o misiune a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care urma să înceapă sâmbătă o anchetă la Douma privind un presupus atac chimic, conform SANA. Sursa citată de SANA acuză Occidentul că încearcă astfel să îşi ascundă "minciunile". Statele Unite au lansat, împreună cu Marea Britanie şi Franţa, atacuri asupra unor obiective în Siria, susţinând că au atacat în special unităţi de producţie de arme chimice de care, conform Occidentului, ar dispune regimul lui Bashar al-Assad. Această operaţiune comună a avut loc la o săptămână după anunţul privind un atac chimic la Douma, în apropiere de Damasc, atribuit de Occident forţelor guvernamentale. Atacul ar fi făcut peste 40 de morţi.
Rusia spune că niciuna din loviturile occidentale din Siria nu a avut loc în apropierea bazelor sale (update 14 apr, 08:42)
Ministerul Apărării din Rusia a anunţat sâmbătă că niciuna din loviturile occidentale din Siria nu s-a produs în apropierea bazelor aeriene şi navale ruse de pe teritoriul sirian, relatează AFP. "Niciuna dintre rachetele de croazieră lansate de SUA şi de aliaţii lor nu a intrat în zona de responsabilitate a sistemelor de apărare aeriană rusă care protejează instalaţiile de la Tartus şi Hmeimim", a precizat ministerul într-un comunicat citat de agenţia de presă de stat RIA Novosti. Forţele ruse dispun de o bază navală la Tartus şi de o bază aeriană la Hmeimim. Ministerul Apărării rus a anunţat un briefing de presă pentru ora 06.30

UPDATE 08.35 Pentagonul: Au fost trei atacuri, asupra instalaţiilor de producere şi depozitare a armelor chimice

Ofensiva lansată în noaptea de vineri spre sâmbătă de Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa împotriva regimului lui Bashar al-Assad a constat în trei atacuri asupra instalaţiilor utilizate pentru producerea şi depozitarea armelor chimice, a informat Pentagonul, citat de agenţia EFE.


Primul dintre aceste atacuri, desfăşurat aproape de Damasc, a vizat un centru de cercetare ştiinţifică utilizat, conform şefului Statului Major american, generalul Joseph Dunford, pentru 'cercetarea, dezvoltarea, producerea şi testarea armelor chimice şi biologice'.


Al doilea obiectiv al SUA şi aliaţilor lor europeni a fost un depozit de arme chimice situat la vest de Homs, care, potrivit lui Dunford, adăpostea principalele rezerve de gaz sarin ale guvernului sirian.


Totodată, occidentalii au atacat un alt depozit cu arme chimice şi un 'important centru de comandă', situate aproape de cele de-al doilea obiectiv de la vest de Homs.


'Obiectivele care au fost atacate şi distruse erau legate de programul de arme chimice al regimului sirian. De asemenea, am selectat obiective care să reducă la minim riscul pentru civilii nevinovaţi', a spus Dunford într-o conferinţă de presă.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

'Cu puţin timp în urmă, am ordonat Forţelor Armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad', a spus Trump, citat de Reuters.

Potrivit AFP, Trump a denunţat atacurile chimice 'monstruoase' ale regimului de la Damasc şi a promis că operaţiunea va dura 'atât timp cât va trebui'.

De la Londra, şefa guvernului britanic a afirmat că 'nu există alternativă la folosirea forţei'.

Chiar în momentul când preşedintele american îşi rostea mesajul, explozii s-au făcut auzite la Damasc, conform unui corespondent AFP. El a relatat că oraşul Damasc era survolat de avioane în timp ce televiziunea de stat a denunţat o 'agresiune americană' în Siria 'în cooperare cu Franţa şi Marea Britanie'.

Donald Trump a transmis un mesaj şi Iranului şi Rusiei, principalii aliaţi ai guvernului sirian.

'Ce fel de naţiune vrea să fie asociată cu uciderea în masă a unor bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi?, a întrebat Trump, citat de dpa.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că ţara sa participă la operaţiunea în curs alături de SUA şi Regatul Unit, precizând că loviturile sunt 'circumscrise capacităţilor regimului sirian ce permit producerea şi folosirea de arme chimice'.

'Nu putem tolera banalizarea utilizării armelor chimice', a explicat preşedintele francez, într-un comunicat preluat de AFP.

"O acţiune singulară"

Loviturile Statelor Unite, Regatului Unit şi Franţei au reprezentat 'o acţiune singulară' şi nu sunt planificate alte lovituri în viitorul foarte apropiat, a declarat presei secretarul american al Apărării, James Mattis, după declanşarea atacurilor.

El a afirmat că atacul a fost 'mai dur' decât cel de anul trecut împotriva unor obiective guvernamentale siriene.

'Vreau să subliniez că aceste lovituri sunt îndreptate împotriva regimului sirian. Când am efectuat aceste lovituri, am făcut mari eforturi pentru a evita victimele civile şi străine', a adăugat Mattis.

El a declarat că nu s-au primit deocamdată informaţii despre pierderi ale SUA şi ale aliaţilor lor.

'Cerem naţiunilor responsabile să condamne regimul Assad şi să ni se alăture în hotărârea fermă de a împiedica repetarea utilizării armelor chimice', a mai spus Mattis.

 Ambasadorul Rusiei în SUA: Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe

Ambasadorul Rusiei la Washington a avertizat că loviturile asupra Siriei conduse de forţele armate americane vor avea consecinţe şi că insultarea preşedintelui rus este inacceptabilă, transmite Reuters. 'Se implementează un scenariu prestabilit. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe', a scris ambasadorul Anatoli Antonov pe Twitter.

 'Insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă', a adăugat el. 'SUA, posesoare ale celui mai mare arsenal de arme chimice, nu au dreptul moral de a învinovăţi alte ţări', a mai scris diplomatul.

sursa foto:NBC

 

Citeste mai mult despre:
atac siria, bombardament siria, Siria,
de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X