SUA şi aliaţii occidentali au bombardat Siria azi-noapte. Rusia: Vor fi consecinţe

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară în curs contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor, transmite AFP, citată de Agerpres..
Economica.net - sâm, 14 apr. 2018, 04:48
SUA şi aliaţii occidentali au bombardat Siria azi-noapte. Rusia: Vor fi consecinţe

UPDATE 08.35 Pentagonul: Au fost trei atacuri, asupra instalaţiilor de producere şi depozitare a armelor chimice

Ofensiva lansată în noaptea de vineri spre sâmbătă de Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa împotriva regimului lui Bashar al-Assad a constat în trei atacuri asupra instalaţiilor utilizate pentru producerea şi depozitarea armelor chimice, a informat Pentagonul, citat de agenţia EFE.

Primul dintre aceste atacuri, desfăşurat aproape de Damasc, a vizat un centru de cercetare ştiinţifică utilizat, conform şefului Statului Major american, generalul Joseph Dunford, pentru ‘cercetarea, dezvoltarea, producerea şi testarea armelor chimice şi biologice’.

Al doilea obiectiv al SUA şi aliaţilor lor europeni a fost un depozit de arme chimice situat la vest de Homs, care, potrivit lui Dunford, adăpostea principalele rezerve de gaz sarin ale guvernului sirian.

Totodată, occidentalii au atacat un alt depozit cu arme chimice şi un ‘important centru de comandă’, situate aproape de cele de-al doilea obiectiv de la vest de Homs.

‘Obiectivele care au fost atacate şi distruse erau legate de programul de arme chimice al regimului sirian. De asemenea, am selectat obiective care să reducă la minim riscul pentru civilii nevinovaţi’, a spus Dunford într-o conferinţă de presă.

——————————————————————————————————————————————

‘Cu puţin timp în urmă, am ordonat Forţelor Armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad’, a spus Trump, citat de Reuters.

Potrivit AFP, Trump a denunţat atacurile chimice ‘monstruoase’ ale regimului de la Damasc şi a promis că operaţiunea va dura ‘atât timp cât va trebui’.

De la Londra, şefa guvernului britanic a afirmat că ‘nu există alternativă la folosirea forţei’.

Chiar în momentul când preşedintele american îşi rostea mesajul, explozii s-au făcut auzite la Damasc, conform unui corespondent AFP. El a relatat că oraşul Damasc era survolat de avioane în timp ce televiziunea de stat a denunţat o ‘agresiune americană’ în Siria ‘în cooperare cu Franţa şi Marea Britanie’.

Donald Trump a transmis un mesaj şi Iranului şi Rusiei, principalii aliaţi ai guvernului sirian.

‘Ce fel de naţiune vrea să fie asociată cu uciderea în masă a unor bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi?, a întrebat Trump, citat de dpa.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că ţara sa participă la operaţiunea în curs alături de SUA şi Regatul Unit, precizând că loviturile sunt ‘circumscrise capacităţilor regimului sirian ce permit producerea şi folosirea de arme chimice’.

‘Nu putem tolera banalizarea utilizării armelor chimice’, a explicat preşedintele francez, într-un comunicat preluat de AFP.

„O acţiune singulară”

Loviturile Statelor Unite, Regatului Unit şi Franţei au reprezentat ‘o acţiune singulară’ şi nu sunt planificate alte lovituri în viitorul foarte apropiat, a declarat presei secretarul american al Apărării, James Mattis, după declanşarea atacurilor.

El a afirmat că atacul a fost ‘mai dur’ decât cel de anul trecut împotriva unor obiective guvernamentale siriene.

‘Vreau să subliniez că aceste lovituri sunt îndreptate împotriva regimului sirian. Când am efectuat aceste lovituri, am făcut mari eforturi pentru a evita victimele civile şi străine’, a adăugat Mattis.

El a declarat că nu s-au primit deocamdată informaţii despre pierderi ale SUA şi ale aliaţilor lor.

‘Cerem naţiunilor responsabile să condamne regimul Assad şi să ni se alăture în hotărârea fermă de a împiedica repetarea utilizării armelor chimice’, a mai spus Mattis.

 Ambasadorul Rusiei în SUA: Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe

Ambasadorul Rusiei la Washington a avertizat că loviturile asupra Siriei conduse de forţele armate americane vor avea consecinţe şi că insultarea preşedintelui rus este inacceptabilă, transmite Reuters. ‘Se implementează un scenariu prestabilit. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe’, a scris ambasadorul Anatoli Antonov pe Twitter.

 ‘Insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă’, a adăugat el. ‘SUA, posesoare ale celui mai mare arsenal de arme chimice, nu au dreptul moral de a învinovăţi alte ţări’, a mai scris diplomatul.

sursa foto:NBC

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Amenzi de 350.000 de lei pentru Lidl. Inspectorii ANPC au propus închiderea unui magazin din Ilfov pentru cel mult șase luni GALERIE FOTO
Amenzi de 350.000 de lei pentru Lidl. Inspectorii ANPC au propus închiderea unui magazin din Ilfov pentru cel mult șase ...
Inspectorii ANPC au verificat mai multe magazine Lidl din țară și au amendat retailerul cu 350.000 de lei. Din cauza neregulilor, ...
UE acordă Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova ajutoare financiare pentru apărare
UE acordă Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova ajutoare financiare pentru apărare
Uniunea Europeană a aprobat joi un sprijin financiar pentru consolidarea apărării Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, ...
Gazprom a preluat controlul rețelei sociale VKontakte, echivalentul Facebook în Rusia
Gazprom a preluat controlul rețelei sociale VKontakte, echivalentul Facebook în Rusia
Holdingul USM al miliardarului Alişer Usmanov, un apropiat al Kremlinului, a anunţat joi că şi-a vândut acţiunile pe ...