SUA și-au folosit vetoul în Consiliul de Securitate al ONU împotriva unei rezoluții care cerea încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. China s-a arătat dezamăgită

Statele Unite ale Americii au respins vineri o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o "încetare a focului umanitară imediată" în Fâşia Gaza, solicitată cu hotărâre de către secretarul general al organizaţiei cu sediul la New York, Antonio Guterres, informează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 09 dec. 2023, 09:37
SUA și-au folosit vetoul în Consiliul de Securitate al ONU împotriva unei rezoluții care cerea încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. China s-a arătat dezamăgită

Rezoluţia elaborată de Emiratele Arabe Unite şi susţinută de aproape 100 de ţări, a primit 13 voturi pentru, un vot împotrivă (Statele Unite) şi o abţinere (Regatul Unit).

Proiectul de rezoluţie a fost pregătit după invocarea fără precedent de către Antonio Guterres, miercuri, a articolului 99 din Carta Naţiunilor Unite, ce îi permite secretarului general să atragă atenţia Consiliului asupra unei chestiuni care „ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale”.

Statele Unite, aliate ale Israelului, şi-au repetat vineri ostilitatea faţă de o încetare a focului.”Nu sprijinim apelurile pentru o încetare imediată a focului”, a insistat adjunctul ambasadorului american, Robert Wood.”Aceasta nu ar face decât să planteze seminţele unui viitor război, pentru că Hamas nu îşi doreşte o pace de durată”, a adăugat el, deplângând, de asemenea, lipsa de condamnare a atacurilor Hamas din 7 octombrie, un „eşec moral”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a estimat că „adevărata cale către pace este doar sprijinirea misiunii Israelului, în niciun caz un apel la încetarea focului”.

Proiectul de rezoluţie, subliniind „situaţia catastrofală din Fâşia Gaza”, a cerut „o încetare imediată a focului umanitar”. Textul foarte scurt a cerut, de asemenea, protecţia civililor, eliberarea „imediată şi necondiţionată” a tuturor ostaticilor şi „asigurarea accesului umanitar”.

Făcând presiuni asupra membrilor Consiliului, Antonio Guterres şi-a justificat vineri dimineaţa invocarea articolului 99 subliniind încă o dată riscul „prăbuşirii totale a ordinii publice” în Fâşia Gaza.

De la începutul războiului, acesta este al cincilea proiect de rezoluţie respins de Consiliu.

„Inacţiunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi vetourile statelor membre, în special ale Statelor Unite, le fac complice la masacrul în curs”, a acuzat Medici fără Frontiere într-un comunicat de presă.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut vineri Consiliului de Securitate să pună capăt „războiului brutal” din Fâşia Gaza, unde peste 17.400 de palestinieni au fost ucişi în două luni de război cu Israelul.”Solicităm Consiliului de Securitate, comunităţii internaţionale şi tuturor ţărilor din întreaga lume să pună capăt acestui război brutal şi să salveze Fâşia Gaza înainte de a fi prea târziu”, a declarat biroul de presă al Hamas într-un comunicat.

Reacția Chinei

China şi-a manifestat sâmbătă „decepţia profundă” faţă de vetoul exprimat de SUA cu privire la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în care se cerea o încetare imediată a focului în Gaza şi care a fost prezentată de Emiratele Arabe Unite şi susţinută de 97 de ţări membre, transmite EFE.

Propunerea „reflectă apelul universal al comunităţii internaţionale şi reprezintă direcţia corectă pentru restabilirea păcii”, a declarat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, citat de televiziunea de stat CGTN.

„China sprijină pe deplin acest lucru şi s-a alăturat eforturilor pentru acest proiect de rezoluţie”, a adăugat Zhang, care a acuzat Washingtonul că foloseşte un „standard dublu” atunci când vorbeşte despre protecţia femeilor, a copiilor şi a drepturilor omului, în timp ce „consimte” ca acest conflict să continue.

De asemenea, Zhang a cerut Israelului să pună capăt „pedepsei colective asupra populaţiei din Gaza”.

Este a doua oară de la începutul războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas când Statele Unite au respins o rezoluţie în acest sens – au mai făcut-o şi pe 18 octombrie -, aliniindu-se astfel cu Israelul, care susţine că această încetare a focului ar ajuta Hamas să se reînarmeze şi să menţină în captivitate 138 de ostatici în Fâşia Gaza, notează EFE.

La 18 octombrie, Statele Unite s-au opus prin veto unei rezoluţii similare care cerea încetarea focului şi care fusese prezentată de Brazilia, argumentând cu acea ocazie că respectivul text nu făcea referire la dreptul Israelului la autoapărare.

Acest ultim vot de vineri a avut loc la cererea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care săptămâna aceasta a recurs la un mecanism excepţional din Carta Naţiunilor Unite, articolul 99, care îi permite să solicite intervenţia Consiliului în cazuri de ameninţări grave la adresa păcii şi securităţii în lume.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...