SUA şi trei ţări europene au depus la AIEA o rezoluţie în care îi cer Iranului să coopereze – surse

SUA şi cele trei ţări europene membre ale acordului asupra programului nuclear iranian (Regatul Unit, Franţa şi Germania) au depus la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) o rezoluţie în care critică Teheranul pentru refuzul lui de a coopera, informează marţi AFP, citând surse diplomatice.
AGERPRES - mar, 07 iun. 2022, 12:31
SUA şi trei ţări europene au depus la AIEA o rezoluţie în care îi cer Iranului să coopereze - surse

„Textul a fost depus în timpul nopţii”, a declarat pentru agenţia de presă franceză un diplomat european, informaţie confirmată de asemenea de o a doua sursă.

Această rezoluţie critică, prima după iunie 2020, îndeamnă Iranul să „coopereze” cu AIEA şi se concentrează pe dosarul privind urme de uraniu îmbogăţit găsite la trei situri nedeclarate în această ţară.

Data votului asupra rezoluţiei încă nu este cunoscută, însă, potrivit unuia dintre diplomaţi, acesta ar putea avea loc joi.

Într-o declaraţie făcută luni, la Viena, în deschiderea unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a deplâns absenţa de răspunsuri „tehnic credibile” din partea Republicii Islamice. „Sper că, în urma deliberărilor din această săptămână, ne vom angaja să rezolvăm problema odată pentru totdeauna, pentru că ea nu va dispărea”, a subliniat responsabilul în faţa presei.

În paralel, negocierile pentru resuscitarea acordului din 2015, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bombe nucleare sunt suspendate din martie. Iranul dezminte că ar avea astfel de intenţii.

Washingtonul s-a retras din acord în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, care considera textul insuficient şi a restabilit ulterior sancţiunile economice împotriva Teheranului, ceea ce a dus la o delimitare a acestuia din urmă faţă de acord.

Rezoluţia evită să condamne Iranul în mod ferm, pentru a lăsa uşa deschisă dialogului, potrivit unor experţi intervievaţi de AFP.

Teheranul a criticat luni o iniţiativă „neconstructivă”, susceptibilă să aibă „un impact negativ atât asupra orientării generale a cooperării (Iranului) cu AIEA, cât şi asupra negocierilor”, potrivit lui Said Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian.

China şi Rusia, alte două state implicate în acordul asupra programului nuclear iranian, şi-au exprimat opoziţia. Ambasadorul rus Mihail Ulianov a denunţat pe Twitter o acţiune „contraproductivă”, la care Moscova „nu se va asocia în niciun caz”.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Finanțelor, săgeți către șeful demisionar al ANAF: Recuperarea întârzierilor este strict necesară. Heiuș pleacă cu un minus de aproape 9 miliarde față de plan și spune că veniturile au fost mult supraestimate
Ministrul Finanțelor, săgeți către șeful demisionar al ANAF: Recuperarea întârzierilor este strict necesară. Heiuș ...
Eficiența sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii așteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creșterea calității......
Nicoleta Cîrciumaru, fost șef al Fiscului din București, preia conducerea ANAF până la numirea unui nou președinte
Nicoleta Cîrciumaru, fost șef al Fiscului din București, preia conducerea ANAF până la numirea unui nou președinte
Nicoleta Cîrciumaru, fost director al Direcției generale de administrare fiscală București și actual vicepreședinte ...
Afacerile consolidate ale Lidl în România au depășit 18,5 miliarde de lei, fiind cu peste 23% mai mari decât în 2021. Rata de profitabilitate a scăzut
Afacerile consolidate ale Lidl în România au depășit 18,5 miliarde de lei, fiind cu peste 23% mai mari decât în 2021. ...
Grupul german Lidl a înregistrat anul trecut în România, prin cele patru companii pe care le operează, o cifră de afaceri ...
BCE avertizează că marile bănci europene vor avea de suferit dacă IFN-urile întâmpină probleme
BCE avertizează că marile bănci europene vor avea de suferit dacă IFN-urile întâmpină probleme
Principalele bănci din zona euro ar putea suferi o lovitură dacă clienţii lor financiari, precum fonduri, companii de ...