SUA susţin un american de origine sud-coreeană la şefia Băncii Mondiale

Statele Unite îl susţin pe preşedintele Colegiului Dartmouth din New Hampshire, americanul de origine sud-coreeană Jim Yong Kim, drept candidat la şefia Băncii Mondiale, post revendicat pentru prima oară şi de economiile emergente.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 15:16
SUA susţin un american de origine sud-coreeană la şefia Băncii Mondiale

Jim Yong Kim este fost director al departamentului HIV/SIDA al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat vineri un oficial al administraţiei preşedintelui Barack Obama.

Casa Albă urmează să facă anunţul oficial în cursul zilei de vineri.

Angola, Nigeria şi Africa de Sud susţin la preşedinţia Băncii Mondiale pe ministrul de Finanţe nigerian Ngozi Okonjo-Iweala, economist şi diplomat respectat.

Actualul şef al Băncii Mondiale, Robert Zoellick, se va retrage din funcţie în iunie, la încheierea mandatului.

„Susţinerea lui Okonjo-Iweala corespunde convingerii că numirea liderilor Băncii Mondiale şi FMI trebuie să se bazeze pe merite şi să fie deschisă şi transparentă”, se arată într-un comunicat al celor trei ţări.

Statele Unite au deţinut preşedinţia Băncii Mondiale de la înfiinţarea instituţiei, după al doilea Război Mondial, iar un european a condus întotdeauna Fondul Monetar Internaţional.

Brazilia ar vrea să nominalizeze un fost ministru de Finanţe din Columbia, Jose Antonio Ocampo, dar nu o poate face fără sprijinul Columbiei, care este improbabil.

Rusia s-a abţinut să susţină public un candidat din afara SUA, dar a cerut în schimb un rol mai important al ţărilor emergente mari în conducerea instituţiilor financiare internaţionale.

Până la termenul limită de vineri, care expiră la ora 22:00 GMT, singura candidatură oficială a fost cea a economistului american Jeffrey Sachs, care a recunoscut însă că nu are sprijinul lui Obama. Candidatura sa este susţinută de un grup de ţări în dezvoltare mai mici, precum Bhutan, Timorul de Est, Haiti, Kenya, Guatemala şi Chile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMV Petrom nu se așteaptă la probleme în alimentarea cu gaze la iarnă
OMV Petrom nu se așteaptă la probleme în alimentarea cu gaze la iarnă
Piaţa din România va avea suficiente gaze pentru a trece cu bine această iarnă, însă trebuie să ne asigurăm că putem ...
Cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România îşi aduce CFO din Fortune 500
Cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România îşi aduce CFO din Fortune 500
Amber Studio, cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România, anunță consolidarea echipei de management ...
Holcim lansează în România gama de betoane DYNAMax. MIRO Offices din București, primul proiect din lume construit cu noul produs
Holcim lansează în România gama de betoane DYNAMax. MIRO Offices din București, primul proiect din lume construit cu ...
Holcim Romania lansează, în premieră în Europa, noua gamă de betoane de înaltă performanță DYNAMax. România este ...