SUA: Vizită în Taiwan al unui înalt oficial din Pentagon

Asistentul adjunct al secretarului american al apărării, Michael Chase, a sosit în Taiwan, a relatat vineri Financial Times care citează o sursă, vizită care ar putea spori tensiunile între Beijing şi Washington, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 17 feb. 2023, 14:16
SUA: Vizită în Taiwan al unui înalt oficial din Pentagon

Ministerele Afacerilor Externe şi Apărării ale Taiwanului şi Pentagonul nu au răspuns imediat unei solicitări de a comenta, scrie Agerpres.

Anterior în cursul zilei de vineri, ministrul apărării taiwanez Chiu Kuo-cheng afirmase că nu este sigur că această vizită va avea loc. Întrebat dacă Michael Chase va veni la Taipei, Chiu spusese că ”cei care sunt prietenoşi” cu Taiwanul sunt bineveniţi.

Chase este oficialitatea americană din domeniul apărării cea mai înaltă în rang care vizitează insula Taiwan începând din 2019.

China şi SUA sunt implicate într-o dispută intensă legată de doborârea a ceea ce Washingtonul afirmă că era un balon chinez de spionaj, în largul coastelor Carolinei de Sud, anterior în această lună. Beijingul susţine că obiectul în cauză era un simplu balon de monitorizare meteorologică.

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a reiterat că guvernul de la Beijing se opune ferm interacţiunilor oficiale şi relaţiilor militare între Statele Unite şi Taiwan.

În august anul trecut, China a organizat exerciţii militare în apropierea coastelor taiwaneze ca reacţie la vizita la Taipei a preşedintei de la acea vreme a Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.

Deşi Statele Unite, la fel ca majoritatea ţărilor, nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwan, Washingtonul este cel mai important furnizor de arme pentru insulă. Oficialităţi americane din domeniul apărării vizitează ocazional Taiwanul.

În 2020, un amiral american cu două stele care supervizează activitatea de intelligence a SUA în regiunea Asia-Pacific a făcut o vizită neanunţată în Taiwan.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...