SUA vor avea un reprezentant special pentru Arctica, regiune bogata în resurse naturale

Statele Unite ale Americii vor avea un reprezentant special pentru regiunea Arcticii, a anuntat vineri secretarul de stat american John Kerry, potrivit AFP si EFE.
Economica.net - lun, 17 feb. 2014, 07:50
SUA vor avea un reprezentant special pentru Arctica, regiune bogata în resurse naturale

‘Departamentul de Stat va avea în curând un reprezentant special pentru Arctica, un functionar de rang înalt care va juca un rol crucial în promovarea intereselor Statelor Unite’, a spus John Kerry, a carui tara va prelua în 2015 presedintia prin rotatie a Consiliului Arctic.

Arctica ‘este ultima frontiera globala, o regiune cu enorme implicatii geostrategice, economice, de securitate nationala si legate de mediul înconjurator si clima, pentru Statele Unite si pentru lume’, a precizat într-un comunicat John Kerry.

Topirea gheturilor provocata de încalzirea globala deschide noi rute comerciale la Polul Nord, ceea ce a facut ca principalele puteri arctice – Rusia, Canada, SUA (prin Alaska), Danemarca (prin Groenlanda) si Norvegia – sa lupte pentru controlul asupra noilor teritorii, bogate în resurse naturale, comenteaza agentia spaniola de presa.

Începând din 2013, Canada prezideaza pentru doi ani Consiliul Arctic, forum interguvernamental la care participa riveranii Arcticii (Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia si SUA). Consiliul Arctic promoveaza cooperarea în ceea ce priveste protectia mediului, exploatarea petroliera si miniera, traficul maritim, pescuitul si turismul, aminteste AFP.

Subsolul acestui desert alb ar putea contine 22% din rezervele mondiale de hidrocarburi conventionale nedescoperite, potrivit Statelor Unite ale Americii.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...