SUA vor deveni cel mai mare producător mondial de petrol până în 2020

 Statele Unite vor depăşi până în 2020 Arabia Saudită şi vor deveni cel mai mare poducător mondial de petrol, situaţie în care economia americană va fi aproape independentă de importurile de energie, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 14:08
SUA vor deveni cel mai mare producător mondial de petrol până în 2020

Producţia tot mai mare de petrol extras din formaţiuni compacte de roci va transforma SUA în cel mai mare producător la nivel mondial până în 2020, arată AIE într-un raport care acoperă trendurile din sectorul energetic până în 2035.

Noi surse interne de petrol vor limita importurile şi vor transforma America de Nord într-un exportator net până în 2030.

„Statele Unite, care în prezent importă circa 20% din necesarul de energie, ajung aproape la independenţă energetică, evoluţie opusă faţă de trendurile înregistrate în majoritatea ţărilor importatoare de energie”, potrivit AIE.

SUA au acoperit din surse interne 83% din necesarul de energie în primele şase luni, iar pentru întreg anul în curs ar putea consemna cel mai ridicat procentaj începând din 1991, potrivit datelor Departamentului pentru Energie.

Avansul producţiei interne reduce independenţa ţării de importurile de petrol şi protejează economia de perturbări în aprovizionare cauzate de factori externi.

Crerea mondială de petrol este estimată să crească la 99,7 milioane de barili pe zi în 2035, faţă de 87,4 milioane de barili pe zi în acest an, potrivit AIE, organizaţie care consiliază 28 de ţări industrializate, într care SUA, Germania şi Japonia.

Arabia Saudită a produs 9,8 milioane de barili pe zi în octombrie, potrivit datelor Bloomberg. Producţia SUA a fost de 6,7 milioane de barili pe zi în săptămâna încheiată la 2 noiembrie, potrivit Departamentului Energiei. SUA dezvoltă rezerve de petrol din formaţiuni compacte de roci, inclusiv formaţiunea de roci de şist Bakken, care se întinde sub mai multe state americane. Aceste resurse de petrol sunt extrase prin fracturare hidraulică sau foraj orizontal.

Preţul petrolului se va situa pe piaţa internaţională la circa 125 de dolari pe baril în 2035, faţă de un nivel al petrolului Brent de circa 108 dolari pe baril în prezent.

Consumul de gaze naturale va creşte în perioada următoare, susţinut de China, India şi Orientul Mijlociu. În SUA, gazele naturale vor depăşi petrolul în mixul energetic al ţării până în 2030, ca urmare a preţurilor scăzute şi producţiei ridicate, notează AIE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Qualysoft România a încheiat anul 2021 cu o creștere de peste 85% a cifrei de afaceri
Qualysoft România a încheiat anul 2021 cu o creștere de peste 85% a cifrei de afaceri
Compania de servicii software Qualysoft Romania a înregistrat o creștere de peste 85% a cifrei de afaceri comparativ cu ...
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației scăpate de sub control
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației ...
Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi rata dobânzii de referință, pentru a opta lună consecutiv, după ce ...
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Furnizorul de componente auto Bosch şi Cariad, divizia de software a Volkswagen, au acceptat să coopereze în domeniul ...