SUA vor o relație comercială „responsabilă” cu China

Şefa Biroului pentru Politici Comerciale al SUA (USTR), Katherine Tai, a avut o întrevedere vineri seară cu vicepremierul chinez Liu He pentru a discuta despre practicile comerciale chineze pe care Washingtonul le consideră neloiale, cu obiectivul de a stabili "o relaţie comercială gestionată în mod responsabil", notează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 09 oct. 2021, 09:44
SUA vor o relație comercială

Aceasta a fost a doua întâlnire dintre cei doi negociatori-şefi însărcinaţi cu comerţul, care vor avea destule de făcut pentru a restabili relaţiile afectate de fostul preşedinte american Donald Trump, în pofida armistiţiului semnat în ianuarie 2020 între cele două ţări.

Katherine Tai şi Liu He s-au întâlnit pentru prima dată în mai.

Întrevederea de vineri a fost „o oportunitate pentru Statele Unite şi China de a se angaja să clădească o relaţie de afaceri gestionată în mod responsabil, deoarece afectează nu numai popoarele noastre, ci şi întreaga lume”, a explicat o responsabilă a USTR, sub acoperirea anonimatului.

În plus, ambasadoarea Tai a detaliat îngrijorările Statelor Unite cu privire la „practicile necomerciale ale statului chinez şi modul în care politica Beijingului afectează muncitorii, fermierii şi antreprenorii americani”, a comunicat USTR într-un raport.

Administraţia Biden, ca şi administraţia Trump înaintea sa, deplânge subvenţiile masive acordate de guvernul chinez întreprinderilor de stat, transferul forţat de tehnologie, care obligă companiile străine să îşi împărtăşească tehnologia pentru a face afaceri în China, sau nerespectarea a proprietăţii intelectuale.

Aceste practici anticoncurenţiale au adâncit de-a lungul timpului deficitul comercial american cu China.

În 2019, anul precedent pandemiei, acesta a crescut la 344 miliarde de dolari numai pentru bunuri, potrivit datelor Departamentului de Comerţ al SUA.

În primele opt luni ale acestui an, el a fost de 218,9 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate marţi.

Întrevederea a fost, de asemenea, menită „să evalueze” progresele Chinei în implementarea acordului de fază 1 care a fost semnat în ianuarie 2020 cu administraţia Donald Trump.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...