SUA vor trimite rachete Patriot şi avioane F-16 în Iordania

Statele Unite vor trimite rachete Patriot şi avioane de luptă F-16 în Iordania, ţară vecină cu Siria, pentru manevre militare, după care unele dintre aceste echipamente ar putea rămâne la faţa locului, au anunţat luni responsabilii americani, citaţi de AFP.
Economica.net - mar, 04 iun. 2013, 04:35
SUA vor trimite rachete Patriot şi avioane F-16 în Iordania

Lansatoarele de rachete Patriot şi avioanele F-16 „au primit autorizaţia de a fi trimise în Iordania pentru exerciţiul” denumit „Eager Lion”, a declarat purtătorul de cuvânt al CentCom (comandament central) american, locotenent-colonelul T.G. Taylor într-un comunicat.

„Pentru a spori capacitatea şi poziţia defensivă a Iordaniei, unele dintre aceste echipamente ar putea rămâne la faţa locului după exerciţiu, la cererea guvernului iordanian”, a precizat acesta.

Această decizie de a menţine echipamente în Iordania ar putea alimenta din nou speculaţiile asupra unei eventuale intervenţii militare a Statelor Unite în Siria, ceea ce Casa Albă consideră a fi ultima opţiune posibilă.

Responsabilii americani nu au precizat câte F-16 for participa la manevre sau câte vor rămâne apoi în regat.

Statele Unite au susţinut deja o operaţiune similară la începutul anului în Turcia, când NATO a trimis lansatoare de rachete Patriot de-a lungul frontierei turce cu Siria.

Aceste exerciţii din Iordania intervin după mai multe avertismente ale Washington către regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, cu privire la livrările de arme către mişcarea şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Damasc.

Israel a întreprins raiduri aeriene în Siria pentru a încerca să împiedice aceste transferuri de arme.

Iordania, care adăposteşte peste 500.000 de refugiaţi sirieni, se teme de asemenea de o escaladare a conflictului sirian.

În aprilie, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a dezvăluit că aproximativ 150 de militari americani au fost trimişi în Iordania începând cu anul trecut, ridicând la peste 200 efectivele prezenţei militare americane în regat.

Rachetele Patriot pot doborî rachete Scud sau alte rachete cu rază scurtă care fac parte din arsenalul regimului Assad. Acestea pot fi utilizate de asemenea pentru o zonă de excludere aeriană sau alte operaţiuni aeriene.

Luptele continuau să facă ravagii luni în Siria. O rachetă sol-sol a ucis 26 de persoane în nordul Siriei, în timp ce ofensiva dusă de armata siriană, susţinută de Hezbollah, împotriva localităţii rebele Qousseir (vest) intră în cea de-a trei a săptămână.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...