Subscrierile membrilor UNSAR au crescut cu 2% la trei luni, la 1,94 mld. lei

Subscrierile membrilor asociaţiei naţionale a asigurătorilor au crescut cu 2% în primele trei luni, la 1,94 miliarde de lei, evoluţie susţinută de avansul cu 4% al veniturilor din asigurări generale, potrivit datelor Uniunii Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
Economica.net - mar, 21 mai 2013, 09:04
Subscrierile membrilor UNSAR au crescut cu 2% la trei luni, la 1,94 mld. lei

Pe de altă parte, veniturile din poliţe de viaţă au scăzut cu 2%, la 350 milioane de lei, pe fondul volatilităţii portofoliilor şi de dificultatea atragerii de noi clienţi, a declarat preşedintele UNSAR, Remi Vrignaud, prezent la un eveniment de profil.

„Subscrierile UNSAR reprezintă aproximativ 90% din veniturile industriei de asigurări generale şi de viaţă. Primul trimestru s-a încheiat cu un avans al subscrierilor de 2%, susţinut de asigurările generale. Defalcat, poliţele RCA au urcat cu 7%, în timp ce pe CASCO s-a consemnat un recul de 6%, determinat de dependenţa acestui segment de piaţă de vânzările de maşini noi, a leasingului şi altor sisteme de finanţare, la care se adaugă îmbătrânirea parcului auto”, a afirmat Vrignaud.

În cazul asigurărilor facultative de locuinţe, reprezentantul UNSAR a spus că avansul primei medii a compensat scăderea cu 18% a numărului de poliţe în vigoare, fapt ce a condus la majorarea veniturilor cu 9%.

„Rezultatele trimestriale anunţă 2013 ca fiind un an de consolidare a stabilităţii veniturilor asigurătorilor”, a spus Vrignaud, care a adăugat că piaţa locală a asigurărilor are un potenţial semnificativ de creştere, aflat însă într-o stare latentă, care trebuie stimulat.

La nivel european, potrivit datelor UNSAR, România ocupă penultima poziţie, înaintea Turciei, în privinţa ponderii primelor subscrise în Produsul Intern Brut (PIB), care la finele anului 2012 a atins 1,34%, comparativ cu Bulgaria – 2%, Ungaria – 3,1% sau Polonia – 3,8%. La nivel Uniunii Europene, media se situa la 7,6% în 2011.

De asemenea, România are cea mai scăzută densitate a asigurărilor din Europa, cu 83 euro/locuitor, faţă de Polonia – 400 euro/locuitor, Bulgaria – 100 euro/locuitor, Ungaria – 370 euro/locuitor sau media UE – 1.816 euro/locuitor.

Preşedintele UNSAR a afirmat că asigurările auto vor continua să dicteze tendinţele pe piaţa locală, în condiţiile în care aproape jumătate din veniturile asigurătorilor provin din RCA şi CASCO.

UNSAR este organizaţia profesională a companiilor de asigurare, constituită în anul 1994, la iniţiativa a 13 asigurători, în scopul dezvoltării, extinderii, colaborării şi cooperării în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor pe plan intern şi internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...