Subvenţii record la Fondul Sănătăţii în primele 11 luni: 8,15 miliarde de lei, cele mai mari din 2013 încoace, pe fondul crizei provocate de Covid-19

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a primit subvenţii de 8,15 miliarde de lei în primele 11 luni ale anului 2021, cele mai mari din aceeaşi perioadă a ultimilor opt ani, reiese din analiza Economica.net. De la începutul crizei sanitare provocate de Sars-CoV-2, din FNUASS se suportă serviciile medicale şi medicamentele acordate oamenilor infectaţi cu noul coronavirus, indiferent că sunt sau nu asiguraţi la sănătate. În ciuda subvenţiilor record, FNUASS a avut deficit de 1,6 miliarde de lei în primele 11 luni din 2021, dar cu peste 36% mai mic decât cel înregistrat în ianuarie – noiembrie 2020, arată analiza Economica.net.
Cristina Şomănescu - mie, 12 ian. 2022, 22:15
Subvenţii record la Fondul Sănătăţii în primele 11 luni: 8,15 miliarde de lei, cele mai mari din 2013 încoace, pe fondul crizei provocate de Covid-19

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din subvenţii şi din taxa clawback. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate din ţară, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza Legii salarizării unitare.

Economica.net a analizat execuţiile FNUASS din primele 11 luni ale anului trecut. Iată cele mai importante concluzii:

Subvenţiile virate la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate s-au ridicat la 8,15 miliarde de lei în primele 11 luni din anul 2021 şi sunt cu 22,44% mai mari decât cele primite de FNUASS în aceeaşi perioadă din anul 2020, reiese din analiza făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului. De asemenea, în primele 11 luni s-au virat la FNUASS cele mai mari subvenţii din aceeaşi perioadă (ianuarie – noiembrie) a ultimilor opt ani, reiese din analiza Economica.net.
Subvenţiile sunt a doua cea mai mare sursă de venituri la FNUASS, după contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, potrivit comparaţiei făcute de Economica.net.

FNUASS a avut deficit de 1,6 miliarde de lei în primele 11 luni din 2021, în ciuda subvenţiilor record vărsate la Fond. Deficitul e totuşi cu peste 36% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020, potrivit analizei Economica.net.

Iată, pe larg, cum arată execuţia Fondului Sănătăţii în ianuarie – noiembrie 2021:

Plăţile totale făcute din FNUASS se ridică la 45,82 de miliarde de lei în primele 11 luni din 2021 şi sunt cu 10,12% mai mari decât cele efectuate în aceeaşi perioadă a anului 2020.

Defalcat, pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare şi dispozitivele medicale, acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, am plătit 13,44 de miliarde de lei în primele 11 luni din 2021, cu 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul 2020, arată analiza Economica.net.

Pentru serviciile medicale acordate în unităţi sanitare cu paturi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate am plătit 11,53 de miliarde de lei din FNUASS în primele 11 luni din 2021, cu 10,3% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2020, reiese din comparaţia făcută de Economica.net.

Trasferurile între unităţi ale administraţiei publice se ridică la 10,98 de miliarde de lei în primele 11 luni din 2021 şi sunt cu 11,24% mai mari decât cele făcute în aceeaşi perioadă a anului 2020.

  • Cei mai mulţi de la acest capitol sunt transferuri din bugetul FNUASS către spitale de stat pentru acoperirea măririlor salariale acordate personalului medical şi nemedical din spitalele publice, în baza legii salarizării unice, potrivit analizei Economica.net.

Pentru asigurări şi asistenţă socială am plătit din FNUASS 3,57 de miliarde de lei în primele 11 luni din 2021, cu 9,23% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2020.

Încasările la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate

FNUASS a avut venituri totale de 44,21 de miliarde de lei în primele 11 luni din 2021, cu 13,14% mai mari decât cele avute în aceeaşi perioadă din 2020.

CASS şi subvenţiile – cele mai mari surse de bani la FNUASS.

Încasările din CASS s-au ridicat la 32,67 de miliarde de lei în primele 11 luni din 2021 şi sunt cu 13% mai mari decât cele realizate în perioada corespondentă din anul 2020, arată analiza făcută de Economica.net.

Subvenţiile virate la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate s-au ridicat la 8,15 miliarde de lei în primele 11 luni din anul 2021 şi sunt cu 22,44% mai mari decât cele primite de FNUASS în aceeaşi perioadă din anul 2020, reiese din analiza făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului. Acestea sunt cele mai mari subvenţii virate la FNUASS în perioada analizată (ianuarie – noiembrie) din anul 2013 încoace, arată analiza făcută de Economica.net.

Încasările din clawback – taxă pe cifra de afaceri, introdusă în anul 2009 şi aplicată producătorilor de medicamente – au ajuns la 3,43 de miliarde de lei în ianuarie – noiembrie 2021 şi sunt cu 1,1% mai mici decât cele realizate în primele 11 luni din 2020.

  • Diferenţa dintre încasările totale la FNUASS şi sursele de venit antemenţionate (CASS, clawback, subvenţii) e acoperită în mare parte de veniturile FNUASS, încasate în contul unic, în curs de distribuire, precum şi de veniturile nefiscale la Fond.
Te-ar mai putea interesa și
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o serie de proiecte de infrastructură rutieră, în baza......
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...