Subvenţiile, a două sursă de venit la Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, au crescut cu 35% în primele nouă luni la 7,7 miliarde de lei

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a avut deficit de 1,43 de miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2022, cu peste 47% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2021. Scăderea deficitului Fondului e influenţată de creşterea subvenţiilor virate de stat la FNUASS cu 35% în perioada analizată, până la 7,7 miliarde de lei. Subvenţiile sunt a doua cea mai mare sursă de venit la Fondul Sănătăţii, după încasările din CASS, arată analiza Economica.net.
Cristina Şomănescu - joi, 10 nov. 2022, 22:05
Subvenţiile, a două sursă de venit la Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, au crescut cu 35% în primele nouă luni la 7,7 miliarde de lei

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback şi din subvenții. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

Deficitul FNUASS a scăzut cu aproape 48% în primele nouă luni pe fondul creşterii subvenţiilor virate la Fond cu 35% în perioada analizată de Economica.net.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a avut deficit de 1,43 de miliarde de lei în primele nouă luni din 2022, cu aproape 48% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din analiza Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

De unde vin cei mai mulţi bani la Fondul Sănătăţii

FNUASS a avut venituri totale de 40,12 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2022, cu 14,17% mai mari decât cele obţinute în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Veniturile obţinute din contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi subvenţiile vărsate de stat au adus cei mai mulţi bani la Fondul Sănătăţii în primele nouă luni, potrivit analizei Economica.net.

Punctual, FNUASS a încasat din CASS şi din contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii 29,68 de miliarde de lei în intervalul ianuarie – septembrie 2022, cu 10,76% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din analiza Economica.net. Creşterea sumei totale virate la Fondul Sănătăţii din CASS se datorează în principal majorării salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2022, la 2.550 de lei brut lunar. Amintim că cei mai mari plătitori de CASS la FNUASS sunt salariaţii şi persoanele fizice care au obligaţia să achite CASS, în baza declaraţiei unice, pentru veniturile extrasalariale obţinute.

Subvenţiile virate la FNUASS au ajuns la 7,76 de miliarde de lei în intervalul ianuarie – septembrie 2022 şi sunt cu 35% mai mari decât cele vărsate la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate în aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din analiza Economica.net.

Taxa clawback plătită de producătorii de medicamente a adus la Fondul Sănătăţii 2,63 de miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, în creştere nesemnificativă faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată execuţiile Fondului comparate de Economica.net.

Plăţile făcute din FNUASS se ridică la 41,55 de miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2022 şi sunt cu 9,67% mai mari decât cele făcute în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Pentru produse farmaceutice, materiale sanitare, dispozitive medicale de care au beneficiat pacienţii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate am plătit din FNUASS 11,99 de miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2022, cu 7% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din comparaţia execuţiilor Fondului, făcută de Economica.net.

Pentru serviciile medicale acordate pacienţilor în unităţi sanitare cu paturi am plătit din FNUASS 10,11 miliarde de lei în primele nouă luni din 2022, cu 7% mai mult decât în perioada corespondentă a anului 2021.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se ridică la 8,9 miliarde de lei în intervalul ianuarie – septembrie 2022 şi sunt în scădere nesemnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021. Cei mai mulţi bani de la acest capitol sunt transferuri din bugetul FNUASS către spitale de stat pentru acoperirea măririlor salariale acordate personalului medical şi nemedical din spitalele publice, în baza legii salarizării unice, conform analizei Economica.net.

Cheltuielile făcute din FNUASS cu asigurări şi asistenţă socială se ridică la 4,49 de miliarde de lei în primele nouă luni din acest an şi sunt cu peste 41% mai mari decât cele făcute în aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din analiza Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...