Subvenţiile acordate RADET şi RATB, atacate la Consiliul Concurenţei

Economica.net
28 05. 2015
ratb_04808100_24749500_00847000

„Am sesizat Consiliul Concurenţei. Ce se va întâmpla? Vom fi notificaţi că în acest moment am acordat un ajutor de stat ilegal, vom fi obligaţi să recuperăm toate sumele de bani acordate fără avizul Consiliului Concurenţei, să intrăm în legalitate şi să încredinţăm operarea serviciului public prin contracte. Voi sesiza Comisia Europeană săptămâna viitoare, pentru că nu îndeplinim măsurile prevăzute de normele europene”, a spus consilierul municipal.

Ea a precizat că a cerut un punct de vedere Consiliului Concurenţei referitor la compensaţiile acordate celor două regii. „Consiliul Concurenţei ne-a transmis că orice compensaţie se acordă doar în cadrul unui contract de servicii publice. Nu avem cu niciuna dintre cele două regii niciun contract de servicii publice. Compensaţiile sunt supuse controlului ajutorului de stat. Proiectele de acte administrative, adică acele hotărâri ale Consiliului General prin care se instituie scheme, ajutoare individuale sub forma unor compensaţii pentru obligaţia de serviciu public se transmit Consiliului Concurenţei în vederea avizării”, a precizat consilierul municipal.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte RADET lucrurile sunt mult mai complicate. „Compensaţia pe care trebuie să o acordăm este supusă ordinului comun al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerului Finanţelor Publice nr. 1121 din 2014, ordin ce este în conformitate cu decizia Comsiei Europene nr. 21/2012 şi care spune că un operator economic, cum este şi RADET, poate primi o compensaţie de la autoritatea locală de maxim 15 milioane de euro pe an şi doar în situaţia în care există contract de servicii publice. Noi acordăm în acest moment 100 de milioane de euro şi fără contract de servicii publice”, a spus Nicolescu.

Pe de altă parte, întrebat de jurnalişti dacă este posibil ca RADET şi RATB să intre în faliment din cauza recuperării banilor de pe subvenţie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a răspuns: „Nu se riscă falimentul celor două regii”. În plus, el a dat asigurări că nu va lua banii de la subvenţiile celor două regii.

„Cum să ai contract de prestări servicii cu Regia Autonomă? Hai să fim serioşi! Alta este problema, că de cinci ani trebuiau să se transforme prin lege în societăţi comerciale”, a adăugat edilul Bucureştiului.