Subvenţiile UE pentru Airbus: SUA ameninţă să crească taxele vamale la mai multe produse europene

Statele Unite au ameninţat luni că vor creşte taxele vamale pentru o serie de produse europene, inclusiv cele aparţinând concernului Airbus, în replică şi pentru a contrabalansa subvenţiile publice primite de constructorul european, conform unui comunicat al Reprezentantului Special pentru Comerţ (USTR) al preşedintelui american, Robert Lighthizer, informează AFP.
Economica.net - mar, 09 apr. 2019, 03:04
Subvenţiile UE pentru Airbus: SUA ameninţă să crească taxele vamale la mai multe produse europene

Pe lista de produse ale UE propusă de USTR se află de la aeronave comerciale sau subansamble ale acestora până la produse lactate şi vinuri, conform Reuters.

USTR consideră că subvenţiile europene acordate Airbus afectează SUA la un nivel de 11 miliarde de dolari anual, potrivit comunicatului USTR.

UE şi SUA se confruntă de mai bine de un deceniu acuzându-se reciproc de subvenţionări ilegale acordate giganţilor Boeing şi Airbus, în cazuri paralele prezentate la OMC. Ambele părţi au fost prinse plătind miliarde de dolari din subvenţii în scopul obţinerii de avantaje în afacerea globală cu avioane.

Anunţul de luni al USTR marchează o escaladare a tensiunilor, SUA urmărind să impună tarife consistente unei game largi de produse ale UE. Potrivit acuzaţiilor aduse de USTR, UE a lăsat cea mai mare parte a subvenţiilor sale neschimbate şi a oferit ajutor suplimentar.

„Scopul nostru final este de a ajunge la un acord cu UE care să pună capăt tuturor subvenţiilor care nu corespund reglementărilor OMC în domeniul aeronavelor civile de mari dimensiuni.
Atunci când UE va pune capăt acestor subvenţii dăunătoare, taxele suplimentare impuse de SUA ca răspuns pot fi ridicate”, se arată în declaraţia USTR.

Saga confruntării dintre SUA şi UE asupra principalilor producători de aeronave, Boeing şi Airbus, ce durează de 15 ani, s-au încheiat luna trecută la OMC, când organismul comercial internaţional a decis că SUA nu au reuşit să pună capăt unor subvenţii acordate Boeing, potrivit dpa.

Anterior, OMC declarase că subvenţiile europene acordate rivalului Airbus sunt ilegale. În mai 2018 a constatat, de asemenea, că UE nu a reuşit să elimine sprijinul acordat Airbus.

Aspectele finale cu privire la valoarea prejudiciului sunt încă în arbitraj.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...