Subvenţiile virate la Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate depăşesc miliardul de euro în primul semestru – analiză

Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul sanitar, a primit subvenţii de 4,96 de miliarde de lei (peste un miliard de euro) în prima jumătate a anului 2021, de peste cinci ori mai mari decât cele virate la Fond în aceeaşi perioadă a anului 2020, reiese dintr-o analiză Economica.net. Reiterăm că de la începutul crizei provocate de Covid-19, din bugetul FNUASS se suportă serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, diagnosticate cu boala provocată de noul coronavirus, şi a complicaţiilor acestei boli, indiferent că sunt asigurate, neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sau că provin din alte state.
Cristina Şomănescu - joi, 05 aug. 2021, 22:12
Subvenţiile virate la Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate depăşesc miliardul de euro în primul semestru – analiză

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente şi, marginal, din subvenții. Din banii colectați la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului, în baza Legii salarizării unice.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a încheiat primul semestru din 2021 cu deficit de peste 977 de milioane de lei, de peste patru ori mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020, arată analiza Economica.net.

Deficitul FNUASS scade ca urmare a creşterii substanţiale a subvenţiilor primite în ianuarie – iunie 2021, aşa cum vom arăta în continuare, pe larg.

Veniturile totale încasate la Fond au crescut cu 30% în primul semestru faţă de perioada identică din 2020, pe fondul cvintuplării subvenţiile virate la FNUASS în ianuarie – iunie 2021 comparativ cu nivelul înregistrat în primul semestru din 2020, reiese din analiza Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Veniturile din CASS continuă tendinţa de creştere pe fondul relaxării restricţiilor impuse de guvern în contextul crizei Covid-19.

Iată, in extenso, de unde vin cei mai mulţi bani stânşi la Fondul Sănătăţii

FNUASS a avut venituri totale de 24,45 de miliarde de lei în primul semestru din 2021, cu 30% mai mari decât realizate în aceeaşi perioadă din 2020, reiese din analiza Economica.net.

Veniturile încasate din contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) depăşesc 17,76 de miliarde de lei în primul semestru din 2021 şi sunt cu 13,12% mai mari decât realizate în aceeaşi perioadă din 2020, arată analiza Economica.net.

Subvenţiile primite la FNUASS depăşesc 1 miliard de euro în primul semestru din 2021

Subvenţiile virate la FNUASS în primul semestru se ridică la 4,96 de miliarde de lei şi sunt de peste cinci ori mai mari decât cele primite în prima jumătate a anului 2020, arată analiza Economica.net.

Taxa clawback, plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, a adus venituri de 1,75 de miliarde de lei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate în primul semestru din 2021, cu 18,98% mai mici decât cele din prima jumătate a anului 2020, arată analiza Economica.net.

Cât am cheltuit din Fond şi unde au mers cei mai mulţi bani

Plăţile totale făcute din FNUASS se ridică la 25,43 de miliarde de lei în primul semestru din 2021 şi sunt cu peste 8% mai mari decât cele din aceeaşi perioadă din 2020, potrivit calculelor făcute de Economica.net, pe baza execuţiilor Fondului.

Pentru produsele farmaceutice, materialele şi dispozitivele medicale, acordate pacienţilor în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, au cheltuit din FNUASS 7,47 de miliarde de lei în primul semestru din 2021, cu peste 2% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2020, arată analiza Economica.net.

Pentru serviciile medicale acordate pacienţilor în unităţi sanitare cu paturi, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din FNUASS 6,39 de miliarde de lei în primul semestru din 2021, cu peste 12% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2020.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice au ajuns la 6,18 miliarde de lei în primul semestru şi sunt cu peste 15% mai mari decât cele din aceeaşi perioadă a anului 2020, reiese din calculele Economica.net.
Cei mai mulţi de la acest capitol sunt transferuri din bugetul FNUASS către spitale de stat pentru acoperirea măririlor salariale acordate personalului medical şi nemedical din spitalele publice, în baza legii salarizării unice se asigură prin transferuri din bugetul FNUASS, de la o pozitie distinctă, potrivit analizei Economica.net.

Cheltuielile pentru asigurări şi asistenţă socială, suportate din FNUASS în primul semestru din 2021, ajung la 2,16 miliarde de lei şi sunt cu peste 4% mai mici decât cele din perioada identică a anului 2020, ca efect al evoluţiei favorabile a crizei Covid-19, pe fondul scăderii semnificative a numărului de asiguraţi cu Covid-19, beneficiari de concediu medical.

Te-ar mai putea interesa și
ASF face angajări. Cum arată candidatul ideal pentru postul scos la concurs?
ASF face angajări. Cum arată candidatul ideal pentru postul scos la concurs?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că scoate la concurs un post de Specialist piețe reglementate în cadrul Serviciului Transparență și Raportări Emitenți, Direcția......
Cîţu face anchetă la Ministerul Sănătăţii despre pregătirile pentru valul patru al pandemiei
Cîţu face anchetă la Ministerul Sănătăţii despre pregătirile pentru valul patru al pandemiei
Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că va cere cât mai rapid o anchetă privind modul în care Ministerul Sănătăţii ...
Faliment City Insurance. COTAR: Firmele de asigurare modifică legile RCA pentru a își mări profitul pe banii asiguraților. Economica a anunțat discuțiile pe lege încă de ieri seară. UNSAR reacţionează
Faliment City Insurance. COTAR: Firmele de asigurare modifică legile RCA pentru a își mări profitul pe banii asiguraților. ...
COTAR, organizația care adună mii de firme de transport rutier și peste 1.500 de service-uri, a emis un comunicat dur ...
Globalworth trece pe profit și mizează pe sectorul logistic
Globalworth trece pe profit și mizează pe sectorul logistic
Dezvoltatorul imobiliar Globalworth a realizat în primele șase luni din acest an un profit de 12,5 milioane de euro, față ...