Sud-africanii de la MAS REI, prezenţi şi în România, au tranzacţii în desfăşurare de 400 de milioane de euro în imobiliarele din Europa

Cu un stoc de terenuri pe care poate construi centre comerciale şi proiecte rezidenţiale de peste 700 de milioane de euro în Europa Centrală şi de Est, fondul de investiţii sud-african MAS REI, care are un parteneriat cu Prime Kapital pe piaţa locală, se află în proces de due-diligence pentru achiziţii de peste 400 de milioane de euro. 
Andrada Ghira - Dum, 15 iul. 2018, 19:07
Sud-africanii de la MAS REI, prezenţi şi în România, au tranzacţii în desfăşurare de 400 de milioane de euro în imobiliarele din Europa

Fondul de investiţii MAS REI, prezent pe piaţa românască printr-un parteneriat cu Prime Kapital, are un stoc de tranzacţii în stadiu de due-diligence de peste 400 de milioane de euro. Compania targetează atât active din Europa de Vest, cât şi din Europa Centrală şi de Est. În următoarele şase luni, compania se aşteaptă să încheie achiziţii substanţiale, potrivit datelor MAS REI

În Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, MAS REI are un stoc de proprietăţi pentru dezvoltare de circa 785 de milioane de euro. PKM Developments, care se ocupă de dezvoltarea în regiune, a finalizat trei extensii pentru magazinele Kaufland, printre care cel din Gheorghieni, judeţul Harghita. Progrese s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte planificarea, obţinerea avizelor şi închirierea centrelor comerciale aflate în dezvoltare. 

În plus, compania pregăteşte şi cele două proiecte rezidenţiale din Bucureşti. În luna iunie a acestui an, Prime Kapital au anunţat lansarea proiectului din Pipera, numit Avalon Estate, şi care va avea aproape 800 de locuinţe. Celălalt proiect rezidenţial, cu 380 de apartamente, va fi dezvoltat în apropierea staţiei de metrou Jiului, acolo unde compania a achiziţionat terenul fostei fabrici Marmura.  

Din lista de proiecte în dezvoltare a fost exclus proiectul Emonika din Liubliana, de circa 290 milioane de euro, datorită dificultăţilor întâmpinate. 

Focus pe malluri 

Fondatorii Prime Kapital, Martin Slabbert şi Victor Semionov, pun în aplicare reţeta testată deja cu succes cu NEPI, care a ajuns în câţiva ani cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din România. 

După ce în toamna anului trecut a cumpărat datoria centrului comercial Era Shooping din Iaşi şi a devenit acţionar în cadrul firmei care deţine proiectul, companiile vor să redezvolte activul într-un mall regional, cu o suprafaţă închiriabilă de 100.000 de mp. În prezent se lucrează la obţinerea permiselor, iar finalizarea lucrărilor de extindere este programată pentru sfârşitul anului viitor.

Pentru mallul din Piteşti, care va avea o suproafaţă de 50.000 de mp, compania a semnat cu Carrefour, iar alţi retaileri şi-au exprimat interesul pentru a deschide aici magazine, potrivit datelor companiei. Se lucrează la obţinerea avizelor de construcţie. Tot în stadiul de avizare se află şi proiectul de mall din Târgovişte, primul de acest gen din oraş, care va avea o suprafaţă închiriabilă de 31.000 de mp.

ECONOMICA.NET scria în vara anului trecut că Prime Kapital va cumpăra aproape 65.000 de mp din terenul Upetrom, care se află chiar lângă Kaufland, iar parcul comercial va fi completat şi de un magazin Lidl şi un hypermarket Carrefour.

În luna august a anului trecut, Upetrom 1 Mai intra în insolvenţă, iar invesitorii au plasat tranzacţia ca fiind cu risc, tocmai datorită stării de insolvabilitate. „La data acestui raport (nr. – 30 iunie 2018), această problemă a fost rezolvată în favoarea PKM Developments. Creditorii vânzătorului insolvent au aprobat propunerea restructurării tranzacţiei şi vânzarea terenului. Interesul din partea retailerilor ancoră este puternic, iar procesul de dezvoltare se află în desfălurare”, potrivit MAS REI. 

Un alt proiect al companiei este parcul comercial din Baloteşti, acolo unde se are în plan construcţia unei extensii de 28.000 de mp în zona magazinului Hornbach. Au fost semante contracte de închiriere cu Carrefour, Jysk, Noriel, Pepco şi Animax. Prima fază a proiectului ar putea fi deschisă anul viitor. 

Până la sfârşitul acestui an este programată deschiderea centrului de 22.000 de mp din Baia Mare, acolo unde compania a semnat deja cu Pepco şi Carrefour. 

La Roman, PKM Developments a finalizat în luna ianuarie a acestui an achiziţia unui teren de 6,1 hectare, iar interesul crescut pentru proeict i-a făcut pe dezvoltatori să mărească suprafaţa comercială la 19.000 de mp. Şi aici, Carrefour şi Pepso sunt chiriaşii cu care s-a semnat deja, iar lucrările sunt în plin proces de desfăşurare, cu deschiderea programată până la sfârşitul acestui an. 

În 2017, compania a inaugurat trei extensii ale galeriilor Kaufland, cu cea de-a patra fiind deschisă în luna februarie a acestui an. Alte trei expensii sunt programate pentru finalizare până la sfârşitul acestui an. 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...