Sud-coreenii de la Doosan au decis să închidă IMGB. Platforma ar putea să devină proiect imobiliar, iar 400 de oameni îşi pierd slujba

Concernul sud-coreean Doosan, care controlează producătorul de mașini grele și platforma de circa 70 de hectare IMGB, a decis întreruperea activității subsidiarei românești. Ca efect, Consiliul de Administrație va pregăti un plan de închidere a activității, și va negocia încetarea contractelor de muncă, fie prin acordul părților, fie prin concediere.
Răzvan Zamfir - vin, 21 feb. 2020, 02:50
Sud-coreenii de la Doosan au decis să închidă IMGB. Platforma ar putea să devină proiect imobiliar, iar 400 de oameni îşi pierd slujba

Încetarea activității de producție este argumentată prin constrângerile legate de activitatea curentă și a celor comerciale, susţin sud-coreenii. Decizia a fost luată în luna ianuarie. Pe platforma Doosan din România lucrează peste 400 de angajați, iar anul trecut, compania a avut afaceri de 249,4 milioane lei, dar o pierdere de peste 25 milioane lei.

Produsele realizate aveau ca destinaţie industria navală, petrochimică,  nucleară, hidroenergetică sau minieră. Compania vinde pe pieţe precum China, India, Vestul Europei, Africa, Orientul Mijlociu, America de Sud sau Statele Unite.

Pe platformă mai funcţionează şi italienii de la Walter Tosto Bucureşti, producător de echipamente de mari dimensiuni pentru industria nucleară şi energetică, care deţin circa 20 de hectare, care, însă, se vor muta la noua lor fabrică din Olteniţa şi alţi câţiva producători mici.

Gigantul sud-coreean Doosan a preluat IMGB în 2006 de la compania norvegiană Kvaerner, cu 26 milioane dolari. Anglo-norvegienii cumpăraseră compania lider al industriei locale din perioada comunistă în 1998, contra a circa zece milioane de dolari, din care doar jumătate de milion a reprezentat prețul propriu-zis de achiziție, iar restul – suma necesară achitării datoriilor producătorului de mașini grele.

Doosan IMGB este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din economia românească și a beneficiat, din această cauză, de schema de ajutor de stat constând în reducerea cotei obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării producției de energie regenerabilă.

Cel mai probabil platforma IMGB va fi preluată de unul sau mai mulți investitori imobiliari care o vor dezvolta, după cum acuză și angajații Doosan IMGB, care au cerut ieri implicarea Guvernului și a Parlamentului, prin intrarea în acționariat și să stopeze procesul de suspendare a producției și să salveze astfel cele 400 de locuri de muncă.

Cu o suprafață de 700.000 mp, platforma ar valora, la prețurile actuale, circa 50-70 de milioane de euro, și cel mai probabil se va transforma în anii următori într-un oraș în oraș cu toate serviciile necesare reunite, alături de un mall, câteva mii de locuințe noi, poate și câteva clădiri de birouri.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...