Sud-coreenii de la Doosan au decis să închidă IMGB. Platforma ar putea să devină proiect imobiliar, iar 400 de oameni îşi pierd slujba

21 02. 2020
imgb_70729600

Încetarea activității de producție este argumentată prin constrângerile legate de activitatea curentă și a celor comerciale, susţin sud-coreenii. Decizia a fost luată în luna ianuarie. Pe platforma Doosan din România lucrează peste 400 de angajați, iar anul trecut, compania a avut afaceri de 249,4 milioane lei, dar o pierdere de peste 25 milioane lei.

Produsele realizate aveau ca destinaţie industria navală, petrochimică,  nucleară, hidroenergetică sau minieră. Compania vinde pe pieţe precum China, India, Vestul Europei, Africa, Orientul Mijlociu, America de Sud sau Statele Unite.

Pe platformă mai funcţionează şi italienii de la Walter Tosto Bucureşti, producător de echipamente de mari dimensiuni pentru industria nucleară şi energetică, care deţin circa 20 de hectare, care, însă, se vor muta la noua lor fabrică din Olteniţa şi alţi câţiva producători mici.

Gigantul sud-coreean Doosan a preluat IMGB în 2006 de la compania norvegiană Kvaerner, cu 26 milioane dolari. Anglo-norvegienii cumpăraseră compania lider al industriei locale din perioada comunistă în 1998, contra a circa zece milioane de dolari, din care doar jumătate de milion a reprezentat prețul propriu-zis de achiziție, iar restul – suma necesară achitării datoriilor producătorului de mașini grele.

Doosan IMGB este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din economia românească și a beneficiat, din această cauză, de schema de ajutor de stat constând în reducerea cotei obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării producției de energie regenerabilă.

Cel mai probabil platforma IMGB va fi preluată de unul sau mai mulți investitori imobiliari care o vor dezvolta, după cum acuză și angajații Doosan IMGB, care au cerut ieri implicarea Guvernului și a Parlamentului, prin intrarea în acționariat și să stopeze procesul de suspendare a producției și să salveze astfel cele 400 de locuri de muncă.

Cu o suprafață de 700.000 mp, platforma ar valora, la prețurile actuale, circa 50-70 de milioane de euro, și cel mai probabil se va transforma în anii următori într-un oraș în oraș cu toate serviciile necesare reunite, alături de un mall, câteva mii de locuințe noi, poate și câteva clădiri de birouri.