Suma disponibilă pentru investiţii în irigaţii a fost suplimentată. Vezi cu cât

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a anunţat marţi că pune la dispoziţia celor care vor să investească în irigaţii şi lucrări de îmbunătăţiri funciare încă 60 milioane de euro, în urma realocărilor financiare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 12:00
Suma disponibilă pentru investiţii în irigaţii a fost suplimentată. Vezi cu cât

Banii sunt disponibili în cadrul sesiunii ce se va desfăşura în perioada 3 septembrie-15 octombrie şi pot fi solicitaţi pentru investiţii în modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii, inclusiv pentru staţii de pompare sau de contorizare, precum şi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii.

Aceste tipuri de investiţii pot primi până la un milion euro, sumă care acoperă integral totalul cheltuielilor eligibile pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc întreaga comunitate.

Pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile. În acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depăşi 750.000 euro pentru un proiect.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect este de 5.000 de euro şi reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului.

Beneficiarii sunt organizaţiile şi federaţiile de utilitate publică ale proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri agricole, constituite în conformitate cu legislaţia în vigoare.

„Prin această măsură de finanţare se acordă fonduri nerambursabile pentru creşterea eficienţei activităţii agricole prin îmbunătăţirea aprovizionării cu input-uri şi o mai bună valorificare a produselor rezultate. Se are astfel în vedere diminuarea riscului şi incertitudinii în agricultură, prin reducerea incidenţei fenomenelor naturale (seceta, eroziunea solului etc.). De asemenea, investiţiile finanţate prin vor contribui la ameliorarea calităţii mediului şi la diminuarea surselor de poluare”, se arată într-un comunicat al APDRP transmis MEDIAFAX.

Până în prezent, pentru Măsura 125, „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”, APDRP a selectat pentru finanţare 465 de cereri, prin care s-au solicitat 524 de milioane de euro. Dintre acestea, 48 de proiecte, cu o valoare de 62 milioane de euro, prevăd investiţii în infrastructura de irigaţii.

Fondurile alocate prin Măsura 125 aferente sesiunii din septembrie 2012 reprezintă contribuţie de la bugetul de stat 20% şi contribuţia Uniunii Europene-80%.

Seceta a afectat peste 3,7 milioane de hectare de teren (peste 40% din suprafaţa arabilă), iar în cazul grâului 30% din culturile însămânţate în toamna lui 2011 au suferit de lipsa apei, reiese din datele prezentate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Suprafaţa agricolă totală a României este de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil.

De asemenea, la culturile de primăvară, au fost afectate de secetă peste 1,7 milioane de hectare, ceea ce reprezintă circa 32,5 % din suprafaţa totală cultivată la începutul anului.

Din culturile de primăvară afectate de secetă, cea mai gravă situaţie se regăseşte la porumb (81,2% din suprafaţa însămânţată) şi la floarea-soarelui (45,8%).

Exploataţiile de mici dimensiuni şi de subzistenţă, deţinute de persoane fizice, au suferit cel mai mult de pe urma secetei.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către......
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...