Suma totală a banilor trimişi de bulgarii din străinătate, la un nou record

Suma totală a banilor trimişi de muncitorii bulgari din străinătate familiilor de acasă a atins un nou record, în pofida crizei globale, potrivit datelor Băncii Centrale, relatează site-ul Novinite.com.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 13:03
Suma totală a banilor trimişi de bulgarii din străinătate, la un nou record

În mai, suma totală netă trimisă de cetăţenii bulgari cu un loc de muncă în străinătate a ajuns la 78,2 milioane de euro, un nou record al transferurilor din 2004, când Banca Naţională a Bulgariei a început colectarea acestor date. Această sumă depăşeşte cu 40 la sută valoarea investiţiilor străine directe din economia Bulgariei în aceeaşi perioadă (46,5 milioane de euro).

Creşterea sumei trimise de bulgarii din străinătate a fost constantă în ultimii ani, de la 693,90 milioane de euro în 2008, la 759,6 milioane de euro în 2010 şi 774 de milioane de euro în 2011.

Potrivit unor studii, de fapt sumele trimise acasă de bulgari sunt cu circa 30-40 la sută mai mari decât cifrele oficiale.

Această creştere este în contradicţie izbitoare cu tendinţa globală de scădere a numărului de persoane care pleacă la muncă în străinătate, de la începutul crizei şi cu sumele trimise de acestea.

Aceste sume trimise din străinătate stabilesc şi trendul pentru o parte consistentă a economiei bulgare, în special a comerţului cu amănuntul şi a pieţei imobiliare.

În opinia experţilor, creşterea sumelor aduse de bulgari acasă are un impact pozitiv asupra economiei Bulgariei şi asupra consumului.

Potrivit Băncii Mondiale, Bulgaria are unul dintre cele mai mari procente din populaţie care lucrează în străinătate şi rămâne una dintre ţările cu sumele cele mai mari din Europa primite de la muncitorii din afara ţării.

Aproximativ 1,2 milioane de bulgari locuiesc în prezent în străinătate, echivalentul a 16 la sută din populaţie, potrivit cifrelor oficiale. Numărul real ar putea fi însă cu mult mai mare.

Cele mai mari comunităţi de bulgari din străinătate sunt în Spania, Germania, Grecia, Italia, România şi Turcia.

Potrivit unui studiu al Băncii Naţionale a Bulgariei, de la începutul anului, numai 50 la sută dintre muncitorii emigranţi trimit bani rudelor din Bulgaria. Ceilalţi recunosc că nu sunt în măsură să acorde ajutor financiar familiilor din ţară, chiar dacă au un loc de muncă stabil.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...