Summit Coreea de Sud-China-Japonia: Cei trei vecini, favorabili „denuclearizării Peninsulei Coreene” şi unui acord de liber schimb

Coreea de Sud, China şi Japonia şi-au reafirmat luni, într-un summit tripartit desfăşurat la Seul, angajamentul în favoarea unei 'denuclearizări a Peninsulei Coreene' şi în favoarea păcii, cei trei vecini angajându-se de asemenea să îşi consolideze cooperarea şi să încurajeze încheierea unui acord trilateral de liber schimb, transmite AFP.
AGERPRES - lun, 27 mai 2024, 10:36
Summit Coreea de Sud-China-Japonia: Cei trei vecini, favorabili

Reuniunea de la Seul, la care au participat preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, premierul chinez Li Qiang şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida, a fost primul summit tripartit din ultimii cinci ani, scrie Agerpres.

Coreea de Nord nu figura pe agenda oficială a discuţiilor, dar lansarea unui satelit, anunţată ca iminentă de către Phenian, care deţine arma nucleară, a introdus cu zgomot această problemă pe ordinea de zi, notează AFP.

În noaptea de duminică spre luni, Phenianul a informat paza de coastă japoneză despre o fereastră de opt zile în care va lansa un satelit de spionaj, ceea ce ar încălca sancţiunile care i-au fost impuse de ONU.

Yoon şi Kishida au cerut Phenianului să anuleze lansarea, care, potrivit preşedintelui sud-coreean, va dăuna ‘păcii şi stabilităţii regionale şi mondiale’ şi va provoca o reacţie ‘decisivă’ a comunităţii internaţionale.

‘Ne reiterăm poziţiile privind pacea şi stabilitatea în regiune, denuclearizarea peninsulei coreene’, se spune într-un comunicat comun tripartit, în care se afirmă voinţa ‘de a continua eforturile pozitive pentru o reglementare politică’ a problemei.

‘Denuclearizarea Coreei de Nord şi stabilitatea Peninsulei Coreene participă la interesul comun al celor trei state’, a declarat Fumio Kishida, în timp ce premierul chinez Li le-a cerut ‘părţilor implicate să dea dovadă de reţinere şi să evite ca situaţia să se complice şi mai mult’, a transmis Xinhua.

China este primul partener comercial al Coreei de Nord, precum şi un aliat diplomatic cu greutate al acesteia. În trecut, Beijingul a refuzat să condamne testele cu arme ale Phenianului şi a criticat manevrele comune ale Washingtonului şi Seulului.

La reuniunea de luni, cele trei ţări vecine au convenit o întărire a cooperării trilaterale prin organizarea regulată a unor astfel de summituri.

În domeniul economic, China, Japonia şi Coreea de Sud vor să încurajeze încheierea unui acord de liber schimb tripartit şi ‘să accelereze negocierile’, se afirmă în comunicatul comun.

Potrivit lui Yoon, cele trei ţări ‘au decis să creeze un mediu transparent şi previzibil pentru comerţ şi investiţii şi să stabilească un lanţ de aprovizionare sigur’.

Premierul chinez Li a chemat celelalte două părţi ‘să nu transforme chestiunile economice şi comerciale în mize politice sau în probleme de securitate, şi să respingă protecţionismul, precum şi decuplarea sau ruperea lanţurilor de aprovizionare’, a relatat Xinhua.

După discuţii, cei trei responsabili politici au participat, alături de şefi de companii, la un summit economic vizând întărirea schimburilor comerciale între ţările lor.

‘Această întâlnire este importantă pentru este vorba despre singurul canal de comunicare regulat în care liderii Coreei de Sud şi Japoniei, ambele aliate ale Statelor Unite, se pot întâlni cu liderul chinez’, a scris cotidianul sud-coreean Hankyoreh într-un editorial înaintea summitului, considerând însă ‘puţin probabil’ ca acesta ‘să conducă la rezultate semnificative’ pe plan diplomatic.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia trage un semnal de alarmă în legătură cu un posibil conflict mondial şi-şi afirmă interesul pentru BRICS
Turcia trage un semnal de alarmă în legătură cu un posibil conflict mondial şi-şi afirmă interesul pentru BRICS
Ministrul de externe turc, Hakan Fidan, a avertizat cu privire la riscul unui război mondial, după vizite efectuate în China şi în Rusia, confirmând interesul Ankarei de a se apropia de......
România a primit, prin Fondul de Modernizare, aproape 1,1 miliarde de euro pentru investiţii în sectorul energetic – Ministerul Energiei
România a primit, prin Fondul de Modernizare, aproape 1,1 miliarde de euro pentru investiţii în sectorul energetic – ...
România a primit, prin Fondul de Modernizare, o primă tranşă în valoare de aproape 1,1 miliarde de euro pentru investiţii ...
Culturile de vară din România şi din restul Europei de Est sunt afectate grav de caniculă. Analiştii spun că dacă situaţia va continua încă două săptămâni vor fi pagube majore
Culturile de vară din România şi din restul Europei de Est sunt afectate grav de caniculă. Analiştii spun că dacă ...
Valul de căldură care se extinde săptămâna aceasta în Europa va afecta semnificativ culturile de vară în sud-est, ...
Un nou CEO la Lidl. Retailerul german l-a adus pe José Alberto Chueca Val din Spania în locul lui Marco Giudici, cooptat pentru o poziție strategică în grup
Un nou CEO la Lidl. Retailerul german l-a adus pe José Alberto Chueca Val din Spania în locul lui Marco Giudici, cooptat ...
Operațiunile din România ale retailerului german Lidl vor fi conduse de José Alberto Chueca Val, după ce Marco Giudici ...