1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Summit: Liderii UE se concentrează pe susţinerea imediată a Spaniei şi Italiei

Liderii Uniunii Europene se concentrează pe susţinerea imediată a Spaniei şi Italiei, la începutul unui summit menit să găsească drumul de ieşire din criza financiară, relatează Bloomberg.

28 iun, 2012 | Mediafax

Cei 27 vor discuta despre achiziţii de obligaţiuni spaniole şi italiene, pentru reducerea costurilor împrumuturilor care se află la niveluri record, a declarat înainte de începerea reuniunii premierul finlandez Jyrki Kayainen, care a propus şi ca fondurile de stabilitate să cumpere obligaţiuni guvernamentale garantate, de pe pieţele primare.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că a venit la Bruxelles cu "soluţii foarte rapide pentru susţinerea ţărilor cu dificultăţi pe pieţele financiare", care au făcut eforturi considerabile pentru echilibrarea finanţelor publice.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că la summit se va discuta despre creştere economică şi locuri de muncă, potrivit Financial Times.

"Am creat un program bun, în special în privinţa investiţiilor în viitor şi a condiţiilor care vor crea mai multe oportunităţi de locuri de muncă, mai ales pentru tineri", a spus Merkel.

Ea şi-a exprimat speranţa că liderii UE vor putea să ajungă joi la un acord pe această temă şi vor da un semnal puternic, inclusiv pentru pactul fiscal, că este nevoie de bugete solide pe de o parte şi de creştere economică şi locuri de muncă pe de altă parte.

Premierul britanic David Cameron a confirmat la rândul său că vor fi analizate noi măsuri de creştere economice şi şi-a exprimat aşteptările ca zona euro să facă progrese în acest domeniu.

Liderii UE discută măsuri pe termen scurt pentru aducerea sub control a crizei datoriilor, în condiţiile în care un plan coordonat de preşedintele UE Herman Van Rompuy pentru consolidarea zonei euro şi supravegherea comună a sistemului financiar a întâmpinat opoziţia imediată a Germaniei.

În aceste condiţii, Merkel este tot mai izolată, în faţa unităţii manifestate de Hollande, premierul italian Mario Monti şi cel spaniol Mariano Rajoy, care insistă pentru măsuri rapide pentru combaterea crizei izbucnite în Grecia în 2009.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO